Megszólalt az új harang Csengelén

Hazai – 2024. április 17., szerda | 11:20

Április 13-án, szombaton délelőtt megáldották a Laczkó Ferenc helyi születésű nyugalmazott plébános által ajándékozott harangot a csengelei Szent Imre-templom előtti téren, majd felhúzták a toronyba. A szentmise után először a két régi harang szólalt meg, utána a bronzból öntött, 140 kilós új harang.

A Szent Imre-templom előtti téren gyülekeztek a csengelei lakosok – mintegy százan jöttek el –, vártak az új, a harmadik harang megáldására, amelyet a helyi kötődésű, 82 éves egykori plébános, Laczkó Ferenc öntetett és ajándékozott szülőfalujának. A földért kárpótlásként kapott 3 millió forintot költötte a nemes célra. Az eseményen három csengelei polgármester is megjelent: Sánta Ferenc, utódja, Kormányos Sándor és a jelenlegi, Tóth Tibor. A területet az ünnepre az önkormányzat rendbe hozatta.

A szertartást Forgó Miklós kunszentmártoni plébános végezte el, segítségére volt Aleksza János káplán és az adományozó, Laczkó Ferenc. Ezután a bronzból öntött, 140 kilós, a Gombos család által készített harangot felhúzták a helyére, két már korosabb társa mellé. (...)

A szentmise prédikációjában Forgó Miklós megemlítette: a harangokkal, a hangjukkal üzenünk, ellentétes dolgokat fejezünk, fejezhetünk ki: figyelmeztet a veszélyre, hirdetheti a halált, hogy valaki elhunyt, de ünnepet és örömöt is. Ilyen örömhír, hogy új harangot kapott a templom, Csengele közössége.

„Mindig nehezen szólaltam meg érzelmes, megható pillanatokban, de azt elmondhatom: 58 éves papi életem során mindig boldog voltam. És ha fent úgy döntenek, két esztendő múlva a gyémántmisére is sor kerülhet. Mindenkinek köszönöm a segítséget, akik hozzájárultak ahhoz, hogy három harangja legyen a Szent Imre-templomnak” – vette át a szót Laczkó Ferenc.

A szentmisét követően először a két régebbi harang szólalt meg, mintegy meghívták az újat maguk közé, rövid csend után következett Laczkó Ferenc szüleinek, testvéreinek és minden csengeleinek ajánlott harangja. (...)

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye; delmagyar.hu

Fotó: Imre Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria