Megtartották a Pécsi Egyházmegye szavalóversenyének döntőjét

Hazai – 2024. június 11., kedd | 9:01

Immár 16. alkalommal, idén június 7-én rendezték meg Pécsett, a Magtár Rendezvényközpontban a Dankó Ilona szavalóverseny egyházmegyei döntőjét. A résztvevőket a Pécsi Egyházmegyei Hivatal képviseletében Sipos Edit hitoktatási munkatárs, valamint Péterfia Zoltán hitoktató, a rendezvénysorozat főszervezője köszöntötte.

Az eseményre ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is, aki stílusosan idén is egy verssel nyitotta meg a programot.

A főpásztor szándéka szerint a tavalyi évhez hasonlóan idén is háromfordulós megmérettetésre bővült a rendezvénysorozat, hogy minél több gyermeket tudjanak megszólítani a szervezők.

A pécsi egyházmegyei szavalóverseny döntőjébe idén negyven gyermek érkezett, akik a plébániai elődöntőkről, majd a Pécsett, Mohácson, Szekszárdon, Pakson, Tamásiban, Dombóváron és Szekszárdon megtartott regionális elődöntőkről jutottak tovább. Mindannyian egy kötelező és egy szabadon választott verset hoztak magukkal a megmérettetésre.

Sipos Edit hitoktatási munkatárs kifejezte örömét, hogy minden évben szép számmal vállalkoznak arra gyermekek, hogy csodaszép verseket tanuljanak meg azért, hogy azt másokkal megosszák.

Péterfia Zoltán hitoktató mint a rendezvény főszervezője köszöntötte a négy korcsoportban érkezett versmondókat, akiket szüleik, hitoktatóik, felkészítő tanáraik is elkísértek.

Felföldi László pécsi megyéspüspök, aki maga is szenvedélyesen szereti a verseket és elmélkedéseit is rendszerint verssel zárja, köszöntőjében arról beszélt, hogy ami a virágok között a rózsa, az a „szövegek” között a vers. A vers egyszerre tud okos, bölcs és szép lenni.

A püspök kiemelte, fontos, hogy milyen hatással van a versmondó a hallgatóságára, de sokkal fontosabb, hogy milyen hatással van a vers arra, aki olvassa és megtanulja azt. Mint mondta, az egyik legnagyobb tanítónk a vers, mely szépségre, okosságra és bölcsességre tanít.

A főpásztori köszöntő a tavalyi esztendő után idén is verssel zárult. Petőfi Sándor Arany Lacinak című költeményét mondta el a gyermekeknek Felföldi László püspök, aki segítőt is választott maga mellé a versenyzők sorából.

A Dankó Ilona szavalóverseny annak az 1893 és 1952 között Szegeden élt tanítónőnek állít emléket, aki rajongott a versekért és a vele kapcsolatba került gyermekekkel is megszerettette a versek világát.

A szavalóverseny idei helyezettjeiről ITT lehet tájékozódni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria