Megújítod a Föld színét – Teremtésvédelmi konferenciát tartottak a Veszprémi Érseki Főiskolán

Hazai – 2023. június 6., kedd | 9:00

A teremtett világ védelmének témájában szervezett konferenciát közösen a Veszprémi Érsekség, a Veszprémi Érseki Főiskola, valamint a Csalán Környezet és Természetvédő Egyesület – tette közzé honlapján június 2-án a Veszprémi Főegyházmegye.

A konferencia menetét és irányát Ferenc pápa 2015-ben kiadott Laudato si' enciklikája, illetve A levél című film határozta meg. A filmből kiderül, a Szentatya milyen problémákat lát, és hogy ő maga milyen lehetőségeket tud elképzelni a problémák megoldására. Erre alapozva állították össze a szervezők a konferencia programját, melynek első előadója Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora volt. Zlinszky professzor arról beszélt, hogy mit jelent Ferenc pápa olvasatában az a gondolatsor, mely tulajdonképpen arra helyezi a hangsúlyt, hogy a föld és a szegények kiáltását meg kellene hallanunk. Mindkettő ugyanarról a tőről fakad, és ezt a közös gyökeret kell megtalálnunk, gyógyítanunk.

Őt Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora követte, aki bemutatta, milyen tragikus irányba haladunk a Föld „használatát” tekintve, hihetetlenül gyors tempóban aknázzuk ki ugyanis bolygónk energia- és anyagkészleteit, amelyek elég korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre. A kiutat nagyon nehéz megtalálni. A jó hír az, hogy létezik megoldás, de nagyon sokat kellene érte tennünk – figyelmeztetett a professzor. 

Ez különösen a következő előadó, Székely János szombathelyi megyéspüspök szavaiból derült ki, aki alapvetően az átfogó ökológiáról beszélt, ám ő már a társadalmi igazságosságra helyezte a hangsúlyt, a szegényekre irányítva a figyelmet.

A konferencián elhangzott tudományos előadásokat több mint százhúsz résztvevő hallgatta.

A program fiatalok, szegények, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak és kisebbségi társadalmi csoportok képviselőinek tanúságtételeivel folytatódott. 

Ezt követően Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora beszélt az ökológiai megtérés mibenlétéről, majd Csernai Balázs szólt „a szív lehetőségeiről, útjairól”. Végül Szalay Tímea, a Veszprémi Főegyházmegye teremtésvédelmi referense foglalta össze azokat az teremtésvédelmi irányvonalakat, amelyek saját életében is sorvezetők számára.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria