Megújult a Máltai Szeretetszolgálat pátyi otthona

Hazai – 2015. május 28., csütörtök | 14:42

Kozma Imre áldotta meg a szeretetszolgálat felújított pátyi otthonát. A beruházást pályázaton nyert európai uniós és magyar állami források tették lehetővé – tájékoztat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapja.


A Pest megyei Pátyon 1995 óta működtet bentlakásos idősek otthonát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az intézményben jelenleg hetven férőhelyes idősotthon és 24 férőhelyes, értelmi fogyatékkal élő embereket fogadó lakóotthon működik, ahol az ellátottak egy, illetve kétágyas szobákban, vagy önálló lakrészekben élnek. A pátyi otthon volt a szeretetszolgálat első olyan intézménye, amely kifejezetten erre a célra épült.

Az otthon mellett az intézmény saját konyhájáról szociális étkeztetést biztosít. A támogató szolgálat gépkocsival kijáró munkatársai a környéken élő beteg, fogyatékkal élő emberek mindennapi életviteléhez nyújtanak segítséget azzal, hogy szükség szerint orvoshoz, ügyet intézni, vagy éppen bevásárolni viszik őket. A család és gyermekjóléti szolgálat a hátrányos helyzetű családokat segíti, a házi segítségnyújtó szolgálat pedig az egyedül élő időseket látogatja. A szeretetszolgálat pátyi intézményében működik a máltai szervezet helyettes és nevelőszülő hálózatának központja is, amely megalakulása óta több száz családját veszített gyermek befogadására, nevelésére vállalkozott.

A Máltai Szeretetszolgálat pátyi intézményében az Európai Unió és a magyar állam támogatásával energetikai korszerűsítés valósul meg, a program az uniós forrásokból és Kohéziós Alapból összesen 255.399.846 forint támogatásban részesült. Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett KEOP 5.5.0/B/12-2013 pályázaton nyertes projekt során elvégzik az épületek utólagos hőszigetelését, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, energiatakarékos átalakítást végeznek a világítási rendszeren. A beruházás fontos része, hogy az energiaellátást napelemes és napkollektoros rendszerrel egészítik ki, így a pátyi máltai intézmény nemcsak modern, hanem környezetbarát létesítmény is lesz a jövőben.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria