Megválasztották a szerb ortodox egyház új vezetőjét

Kitekintő – 2021. február 19., péntek | 15:14

Porfirije (Porfirij) zágráb-ljubljanai érsek-metropolitát választották meg a szerb ortodox egyház új pátriárkájává február 18-án, csütörtökön a belgrádi püspöki zsinaton. Február 19-én iktatták be hivatalába a belgrádi Szent Mihály-székesegyházban.

A pátriárkaválasztás csütörtök reggel szent liturgiával kezdődött a belgrádi Szent Száva-székesegyházban.

A 46. pátriárkát a szerb ortodox egyház harminc érseke közül választották meg. Az érsekek először maguk közül választottak ki három jelöltet, majd a három legtöbb szavazatot kapó egyházi személy közül húzta ki az egyik egyházi vezető az új pátriárka nevét. A szerb egyház szerint ilyenkor a Szentlélek irányítja a húzó kezet.

A szerbiai egyházfő megválasztása után a székesegyházban hálaadó és könyörgő istentiszteletet és éltetést tartottak Porfirije ipeki érsekért, belgrád-karlócai metropolitáért és szerb pátriárkáért.

Azért volt szükség új egyházfő megválasztására, mert az előző pátriárka novemberben belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. A szerb ortodox egyházat 2010 óta vezető 90 éves Irinej pátriárka a halála előtt három héttel részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletüket leróva.

A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb híve Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.

Porfirije pátriárka 2012-ben

Az új pátriárka, Porfirije fiatalnak számít, az idén lesz hatvanéves. Prvoslav Perić néven a szerbiai Óbecsén (Bečej) született 1961. július 22-én. 1985-ben lett szerzetes a Visoki Dečani-monostorban, ekkor kapta a Porfirije (Porphýrios) szerzetesi nevet. Athénban doktorált 2004-ben. 1990-től a Kovilj-monostorban élt, ahova sokan miatta jártak; a kolostor ekkoriban fontos lelkiségi központ lett a fiatalok körében. Porfirije ekkor kezdett drogfüggőkkel foglalkozni, 2005-ben terápiás-rehabilitációs központot hozott létre számukra.

2014-ben nevezték ki zágráb-ljubljanai metropolitává. 2016-ban Szent Ignác-díjat kapott a balkáni népek közötti kiengesztelődésért végzett tevékenységéért. Jó kapcsolatokat ápol katolikus egyházi vezetőkkel is.

Forrás: Wikipedia
(vn)

Forrás: MTI; Ortodox Szemle/SPC.rs

Fotó: Ortodox Szemle/SPC.rs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria