Merre jár a taizéi Barátság-ikon Európában?

Hazai – 2007. március 1., csütörtök | 15:02

Mint arról beszámoltunk, a tavaly év végi zágrábi taizéi találkozó alkalmával minden ország ajándékba kapott egy ikont a Taizéi Közösségtől. A cél az, hogy az ikon bejárja az egész országot, s így általa újabb barátságok, kapcsolatok szövődjenek. Utánanéztünk, hogy az interneten követhető-e az ikon útja az egyes országokban.

Alois testvér ezekkel a szavakkal foglalta össze az ikon jelentésének lényegét: „Arra szeretnénk emlékezni, hogy mindannyian barátságban élhetünk Krisztussal. Nem véletlenül mondja az evangéliumban: Nem nevezlek többé szolgának benneteket … barátaimnak mondalak benneteket. Ez a VI. századi egyiptomi eredetű ikon ezt a barátságot fejezi ki. Krisztust látjuk, amint kezét barátja, Menász vállára teszi. Mindannyian felismerhetjük magunkat Krisztus barátjában. Ez az ikon az evangélium középpontjára hívja fel a figyelmet: még ha a feltámadt Krisztus láthatatlan is szemünk számára, jelenlétére rábízhatjuk magunkat…”

Magyarországon a taize.kimiroda.hu címen lehet követni, hogy a Barátság-ikonja éppen melyik városban jár, melyik imaórán vesz részt. Február utolsó hétvégéjén gyalogos zarándoklat keretében fiatalok egy csoportja Perbálra vitte az ikont. Hasonló gyalogos zarándoklat lesz 2007. március 11-én, nagyböjt 3. vasárnapján a Pilisbe. Erről további információ Harasztos Líviától kérhető: 30/594-8420, liviaesther[kukac]yahoo.co.uk.

Jelenleg az ikon Nyíregyházán és környékén van görög katolikus közösségeknél, egészen március 5-ig. Ezután a felsőkrisztinavárosi plébánián lesz lehetőség a Barátság-ikon előtt imádkozni. Március közepétől az ikon „szabad”, aki szeretné elkérni, Poós Bernátnál jelentkezhet: 30/481-5064, tobernat[kukac]yahoo.com.

Az alábbi országok internetes oldalt indítottak az ikon zarándokútjának követésére, illetve a Taizéi Közösség nemzetközi honlapján teszik közzé az erre vonatkozó információkat. Ezekből kínálunk egy csokorral az érdeklődőknek.

Ausztria www.jugendtreffen.info/?kategorie=oesterreich
Csehország www.rr49.cz/ikonapratelstvi
Franciaország www.taize.fr/fr_article4344.html
Hollandia www.taizeicoon.web-log.nl
Lengyelország www.taize.fr/pl_article4352.html
Németországwww.freundschaftsikone.de
Olaszországwww.gruppo89.org/taize.php
Portugáliawww.taize.fr/pt_article4346.html
Romániawww.taize.fr/ro_article4349.html
Svájc (francia)www.reurope.ch/geneve/icon.fr.htm
Svájc (német)www.jugendtreffen.ch/geneve/icon.de.htm

Magyar Kurír