Mi vagyunk Jézus élő temploma – A székesegyház felszentelésének évfordulóját ünnepelték Munkácson

Külhoni – 2022. október 1., szombat | 16:45

Szeptember 28-án ünnepelték Munkácson a Tours-i Szent Márton-székesegyház felszentelésének évfordulóját. Délelőtt az ukrán nyelvű szentmisét a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye általános helynöke, Zsarkovszkij Péter és a székesegyház káplánja, Fizer Jenő mutatták be. Az esti szentmise főcelebránsa Lucsok Miklós OP püspök, az egyházmegye apostoli kormányzója volt.

Az alig több mint százéves székesegyházat 2013-ban szentelte fel újra Majnek Antal püspök.

Fizer Jenő prédikációjában hangsúlyozta: a templom a hely, ahol imádkozunk és megtapasztaljuk az Úrral való különleges találkozást, aki minden szentmisében eljön hozzánk.

Az esti szentmisén Lucsok Miklós püspök mellett koncelebrált Gerzánics Szergej és Resch Tamás, jelen voltak a Munkácsi Szent István Líceum diákjai, tanárai és nevelői is.

Lucsok Miklós a homíliában, megerősítve Fizer Jenő szavait, emlékeztetett: a templom az a hely, ahol Jézus különleges módon van jelen. „Adjunk hálát a Jóistennek minden emberért, aki építette és felújította. Kérjük, hogy megtapasztalhassuk Őt köztünk.”

Biztatott, tegyük fel a kérdést, miért jövök, kihez jövök a templomba. „Meg kell tapasztalnunk Isten jelenlétét. De ahhoz, hogy Jézussal találkozzunk, nyitott szívvel kell jönnünk. Jelen van-e Isten a szívünkben, Isten háza vagyunk-e? Ha jelen van Jézus a szívünkben, megtestesül bennünk.”

A prédikációt egy fohásszal zárta a püspök: „Kérjük a Szentlélek ajándékát, az élő istentapasztalatot, hogy növekedjen bennünk, és hogy benne megerősödve másoknak is tudjuk továbbadni, hogy Jézus itt van köztünk, hogy mi vagyunk az Ő élő temploma.”

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria