Mihály-nap a csornai Rákóczi-óvodában

Kishírek – 2020. október 16., péntek | 12:26

Az őszi jeles napok közül kiemelkedő a szeptember 29-i Szent Mihály-nap, amelyet minden évben megünnepelnek az óvodapedagógusok és a gyermekek a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvodában.

Az idei Mihály-napi vásárra hetekig készültek az intézményben: az óvodapedagógusok portékákat készítettek, a gyerekekkel pedig sokat beszélgettek a pásztorünnepről. A régi vásárok szokásait, hagyományait kikiáltókkal, népzenékkel, és az óvodában kiállított régi tárgyakkal is visszaidézték. A gyerekek megismerhettek néhány régi mesterséget, amely Csornán is jelen volt valaha.

Az idei vásárt a Szivárvány csoportos gyerekek nyitották meg kisbírókkal, páros tánccal és vásári dalokkal. Gazdára talált minden szép portéka, a gyerekek gyümölcsért vásároltak a díszes sátraknál. A vásár bezárása után csoportonként lovas szekérre ültek és vidám énekszó mellett kocsikáztak az óvoda körül a nevelők vezetésével.

A Mihály-napján jellemző időből az ősz további hónapjainak időjárására próbáltak következtetni: hűvös idő volt ezen a napon, így bebizonyosodott a népi megfigyelés:

Szent Mihály-nap után egy icce víz, két icce sár.

Forrás és fotó: II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria