Mindenszentek ünnepe a püspöki székhelyeken – FRISSÍTVE

Hazai – 2020. november 3., kedd | 11:50

Főpásztoraink ünnepi szentmisét mutattak be mindenszentek napján, november 1-jén a püspöki székhelyeken. Az egyházmegyék beszámolóit olvashatják.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc megyéspüspök mindenszentek ünnepén a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét. A főpásztor a szentek példáját állította a hívek elé, akik életük válaszútjához érkezve mindennap Isten mellett döntöttek, az Ő útját, akaratát keresték. Isten bennünket is meghívott az örök életre, és várja a válaszunkat. Istennek semmi sem lehetetlen, de ehhez nekünk meg kell hozni a személyes döntésünket, és a kegyelemre igent kell mondanunk. Mi is Isten szentjei közé szeretnénk majd tartozni – hangsúlyozta. Jézus arra tanít, hogy a mi világunk az Ő országából való legyen. Hozzá tartozunk, keresztségünk óta lefoglalt bennünket, meghívott, hogy a barátai legyünk.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

*

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Erdő Péter bíboros, prímás a Szent István-bazilikában mutatott be szentmisét. Prédikációjában hangsúlyozta, minden ember arra kapott hivatást, hogy szent legyen. Vegyük észre, hogy mi is rászorulunk a megtérésre. Igyekezzünk minden adottságunkat és minden lehetőségünket a megtérő bűnös lelkesedésével és szeretetével Krisztus akarata szerint felhasználni, mert az idő rövid, a földi élet véges és örök sorsunk itt dől el.

Erdő Péter szentbeszéde ITT olvasható.

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

*

Győri Egyházmegye

Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatta be az ünnepi szentmisét. Amikor az összes szentet együtt ünnepeljük, akkor rácsodálkozhatunk arra is, hogy milyen sokféle Isten kegyelmi működése az emberekben – hangsúlyozta homíliájában. Minden szent sajátos formáját mutatja az életszentségnek, amely nem valósulhat meg Isten kegyelmi gazdagsága nélkül. Schütz Antal teológust idézte: „Olyan időt élünk, amikor az ember megtanul fölfigyelni arra a sokszor szokatlan és kemény nyelvre, amellyel a szentek beszélnek.”

Veres András szentbeszéde ITT olvasható.

Fotó: Ács Tamás

*

Székesfehérvári Egyházmegye

Vasárnap, mindenszentek ünnepének estéjén Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét Székesfehérváron, a Szent Imre-templomban. Megemlékezett azokról a szentekről, akiket külön emléknappal nem ünnepel az Egyház, valamint halottak napja előestéjén minden elhunytról is. 

„Amikor őket szemléljük, látnunk kell közöttük azokat a szent életű embereket, akiket az Egyház nem avatott szentté, de akik szentként éltek; következetesen teljesítették kötelességüket, akik számára mindennapi valóság volt a megbocsátás, a szeretet törvénye, akik így – talán névtelenül és elfelejtve – ott vannak az égben. Nyilván ott vannak sokan közöttük családunkból is, ott vannak tanáraink, elöljáróink, papjaink és sokan mások. Jó rájuk gondolni, mert ők is imádkoznak, közbenjárnak értünk” – fogalmazott a főpásztor. 

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Fotó: Lugosi Balázs

*

Pécsi Egyházmegye

Mindenszentek estéjén a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban Kajtár Edvárd plébános mutatott be ünnepi szentmisét. Homíliájában a mindenszentek ünnepén olvasott evangéliumi szakasszal (Mt 5,1–12) kapcsolatban hangsúlyozta, hogy bár boldogságokról van szó, nem a klasszikus értelemben vett boldogságról beszélünk. „Jézus a saját boldogságát osztja meg velünk, nem pedig a szokványos örömre okot adó dolgokat. Arra hív, hogy mi is úgy legyünk boldogok, ahogy Ő, aki lélekben szegény, mert mindenestül betölti az Atya.”

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

*

Váci Egyházmegye

Az ünnep alkalmából a váci székesegyházban Marton Zsolt megyéspüspök mutatott be szentmisét. Homíliájában a főünnep egyháztörténeti kialakulásáról beszélve elmondta, Keleten, illetve az ősegyházban már 380 körül megünnepelték az összes vértanút a pünkösd utáni első vasárnapon. Nyugaton lassabban alakult ki az ünnep, Rómában a 6–7. század fordulójától (609) kezdtek megemlékezni minden szentről május 13-án, majd IV. Gergely pápa az ünnepet november 1-jére helyezte át.  

A püspök ezután a szentek közbenjárásáról elmélkedett, hangsúlyozva, hogy imáik nem Istent fordítják felénk, hanem minket fordítanak Istenhez, minket tesznek képessé Isten ajándékainak befogadására.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Fotó: Bölönyi Gabriella

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Győri Egyházmegye; Székesfehérvári Egyházmegye; Pécsi Egyházmegye; Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria