Ministránsoknak ad otthont a római Szent István Zarándokház

Külhoni – 2015. augusztus 6., csütörtök | 13:28

Az augusztus 2–8-ig tartó nemzetközi ministránszarándoklat idején a nagybecskereki és a szabadkai egyházmegyés ministránsok, több mint kilencvenen, a római Szent István Zarándokházban szálltak meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Németh László olaszországi magyar főlelkész, a ház igazgatója.

A ministránsok teljesen megtöltötték a házat, ahol félpanziós ellátást kaptak.

Augusztus 5-én este Német László nagybecskereki püspök, a találkozót szervező Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) elnöke meglátogatta a Szent István Zarándokházban egyházmegyéjének ministránsait, találkozott papjaival.

Urunk színeváltozása ünnepén a zarándokház kápolnájában Németh László, a ház igazgatója misézett a csoportnak, melynek tagjai az elkövetkező napokban felkeresik Róma nevezetességeit, és kilátogatnak a tengerpartra is.

Ferenc pápa augusztus 4-én délután találkozott a Szent Péter téren a 11. nemzetközi  ministránszarándoklat résztvevőivel, akik 23 országból mintegy 10 ezren érkeztek – közöttük a nagybecskereki és szabadkai ministránsokkal. A közösen elimádkozott esti dicséret alkalmával a Szentatya beszédet intézett a fiatalokhoz.

* * * 

A Szent István Zarándokházat a Szent István Alapítvány üzemelteti, melyet 1965. december 15-én Zágon József hozott létre. Célja az volt, hogy a Rómába emigrált magyar papok számára megfelelő szállást biztosítson.

Zágon ugyanakkor fel akarta újítani – Mindszenty bíboros szellemében – a Szent István király által alapított zarándokház ügyét, és felépíttette a nemcsak egyházi személyek befogadására alkalmas, de ugyanakkor igazi zarándokházként is működő, önfenntartó intézményt.

A zarándokház, mint minden más egyházi jellegű szállás, nyitva áll a hoszabb-rövidebb időre tanulmányaikat Rómában folytató diákok, dolgozók, egyházi személyek, családok, zarándokcsoportok, az Olasz Szociális Turisztikai Szövetség (CITS) egyéni és csoportos tagjai, valamint minden jószándékú turista előtt, akik elfogadják és tiszteletben tartják ezen intézmény vallási jellegét.

Fotó: Németh László

Magyar Kurír