Mit tanítanak nekünk az angyalok az aggodalmaskodásról?

Nézőpont – 2020. szeptember 6., vasárnap | 20:28

Sokan vagyunk, akik könnyen elkezdünk nyugtalankodni, a bibliai Mártához hasonlóan: a rengeteg teendőnket nem tudjuk lelki békével végezni.

Noha Jézus Mártával együtt minket is biztat, hogy ne nyugtalankodjunk, nehezen tudjuk ezt megvalósítani: a feladatok, terhek, a világban zajló események stresszel telítik életünket.

Tartósan szorongás és aggodalmaskodás közepette élni megterhelő, fizikai és lelki értelemben egyaránt – olyan problémát jelent, amellyel mindenképpen foglalkozni kell.

Szalézi Szent Ferenc is elmélkedik erről a témáról, az angyalokat állítva elénk példaképként, akik mindennapos kötelességeiket gondosan és szorgalmasan végzik, ám aggodalmak és nyugtalanság nélkül: „A mindennapos feladatainkhoz szükséges gondosság és szorgalom nem függ össze az aggályoskodással, aggodalmaskodással és nyugtalansággal. Az angyalok is törődnek a mi üdvösségünkkel, szorgosan keresik azt, azonban teljes mértékben mentesek az aggodalmaktól és aggályoktól, mert amiképpen a gondosság és iparkodás természetes módon tartozik szeretetükhöz, az aggodalmaskodás nem férne össze boldogságukkal; jóllehet a gondosság és igyekezet képes kéz a kézben járni a nyugalommal és békével, ezek az angyali tulajdonságok nem férnek össze az aggályoskodással és aggodalmaskodással, még kevésbé a türelmetlenkedéssel.”

Ez az egyik oka, hogy Jézus azt mondta Mártának: „[Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és így szólt: »Uram! Nem törődsz vele, hogy a húgom egyedül hagy engem szolgálni? Szólj már neki, hogy segítsen!« Az Úr ezt válaszolta neki:] »Márta, Márta! Sok mindenre gondod van és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges...” (Lk 10,40–42). Ha Márta egyszerűen gondos lett volna, nem nyugtalankodott volna, de mivel utat engedett a nyugtalanságnak és aggodalmaskodásnak, türelmetlen és zaklatott lett, ezért intette őt az Úr.

Szalézi Szent Ferenc szerint a dolog kulcsa az, hogy egyszerre mindig csak egy feladatunkkal foglalkozzunk, hogy ne terheljük túl magunkat: „Békésen fogadd a rád háruló feladatokat, és igyekezz módszeresen, egyesével teljesíteni. Ha mindent egyszerre akarsz csinálni, vagy zavarosan teszed, csak megerőlteted magad, összezavarod az elméd, túlterheled magad, és végül nem jutsz sehova.”

Fontos emellett bízni az isteni gondviselésben is – ez magyarázza többek között, miért mentesek az angyalok az aggodalmaskodástól: „Minden dolgodban támaszkodj az isteni gondviselésre, mert csak azon múlik terveid sikere. Mindeközben a magad részéről tégy meg mindent békés együttműködésben vele, s utána elégedj meg ennyivel, hiszen ha teljességgel ráhagyatkoztál, mindig elérsz épp annyi sikert, amennyi a legelőnyösebb számodra, akárhogyan is értékeled te magad.”

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Bosco.link

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria