Mitől fél Ferenc pápa? – A szentatya gyerekek kérdéseire válaszolt egy római plébánián

Ferenc pápa – 2017. március 13., hétfő | 18:27

Ferenc pápa március 12-én a római Szent Mária Magdolna-plébánián tett látogatást, ahol az idősek, a hitoktatók, a családok mellett gyerekekkel is találkozott, válaszolt kérdéseikre.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Elisabetta kérdésére, mikor találkozott először Jézussal, Ferenc pápa rögtön élénk beszélgetést kezdeményezett a gyerekekkel arról, hogy Jézus az, aki elsőként közelít az életünkhöz, vár ránk, megbocsát, soha nem hagy el bennünket, velünk van, amikor örülünk, megvigasztal a nehéz pillanatokban.

Patrizio azt szerette volna tudni, örül-e, hogy pápa lehet, vagy szívesebben lenne egyszerű pap egy kis plébánián. Ferenc pápa kérdésekkel rávezette a gyerekeket, hogy nem pénzen lehet venni a pápaságot, nem is lehet pápának tanulni, hanem Jézus választja meg a pápát, azt, akit akkor, az adott korban szeretne.

Megvallotta, hogy szereti, amit csinál, de szeretett plébános lenni és rektor is, szeretett hittanórákat, gyerekmiséket tartani. Mindig szeretett pap lenni. Amit az Úr ad, az mindig jó, azt a feladatot adja, hogy olyan közösséget teremtsünk, ahol szeretet van, ahol mindenki szereti a másikat. El kell vinni a békét a világnak – tette hozzá az egyik gyerek, mire a pápa rávezette, hogy ez minden ember feladata, a családban, az iskolában, a játszótársakkal. Arra buzdította a gyerekeket, hogy ha szüleik veszekednek, segítsenek nekik, javasolják, hogy kössenek békét, mielőtt lemegy a nap.

A harmadik kérdést egy Sara nevű kislány tette fel: van-e valami, ami megijeszti a pápát, amitől fél? Megsúgta neki, hogy ő a boszorkányoktól fél. Ferenc pápa a magukat boszorkányoknak nevező nőkről elmondta, hogy hazugok, hiszen nincsen semmi hatalmuk arra, amit ígérnek. Őt az ijeszti meg igazán – mondta el a gyerekeknek –, ha valaki gonosz, rosszindulatú, mert az az ember sokat árthat. Megijeszti a pletykálás is, ami olyan, mintha valaki, mint a terroristák, egy bombát dobna el, és ott hagyná. A pletyka tönkreteszi a családot, a városrészt, a plébániát, mindent, elsősorban az ember szívét. Arra kérte Ferenc pápa a gyerekeket, hogy féljenek ők is a pletykától: inkább harapják meg ilyenkor a nyelvüket, nem baj, ha fáj, mert amit tennének, az pedig másoknak fájna. Ijesztő, hogy milyen nagy pusztításra képes a pletyka, titokban rombol – aki így tesz, az olyan, mint egy boszorkány, akitől félni lehet.

Melyek voltak élete legszebb pillanatai? Nagyon sok ilyen volt – válaszolta Ferenc pápa. Felidézte, mennyire örült, amikor apukájával néha a vasárnapi ebéd után kimentek a stadionba. Nagyon szeretett a középiskolás barátaival találkozni: mielőtt Rómába költözött, kéthavonta találkozott tíz régi barátjával és családjaikkal. A sok szép pillanat közül azt emelte még ki a szentatya, amikor egyedül, csendben imádkozik, olvassa Isten szavát.

Ferenc pápa ezt követően megköszönte a hitoktatók munkáját, akik olyanok, mint az oszlopok, amelyek megtartják a plébániát, az egyházmegyét. Nagyon szép hivatás: nemcsak adatokat tanítanak, hanem viselkedést, értékeket, segítenek, hogyan éljünk.

Végül egy kamaszlány, Camilla a modern technikai eszközökről kérdezte a pápát, arról érdeklődött, hogyan lehet megoldani azt a problémát, hogy mások meghallgatása helyett az okostelefont használják vagy a tévé előtt ülnek. Ferenc pápa kiemelte, hogy a modern eszközök segítik a kommunikációt, ez jó dolog, viszont nem segítik elő a párbeszédet. Nem jó, ha a családtagok az asztalnál a telefonjukon kommunikálnak másokkal, nem egymással beszélgetnek. Nagyon fontos meghallgatni másokat, a meghallgatás a párbeszéd kezdete – figyelmeztette a fiatalokat Ferenc pápa. A párbeszéd a fülnél kezdődik, és a fülünk csukva van, fel kell oldani ezt a zárat. Példaként azt hozta fel a pápa, hogy amikor meglátogatunk egy beteget, sokszor elkezdünk beszélni, biztatjuk, ahelyett hogy meghallgatnánk. Azt kérte, legyünk csendben, amikor egy beteghez megyünk, kérdezzük meg, hogy van. Neki arra van szüksége, hogy elmondhassa, mi van vele, panaszkodhasson.

Fontos tehát a konkrét párbeszéd, nem a telefonon való beszélgetés, ami virtuális. Ez a „fül apostolsága”. Ferenc pápa végül felhívta a figyelmet arra, hogy amit a gyerekeknek mond, a felnőttekre ugyanúgy érvényes.

Forrás: Szentszéki Sajtóközpont

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria