Nándorhegyen zárult az ökumenikus imanyolcad a temesvári egyházmegyében

Külhoni – 2023. január 31., kedd | 10:33

A nándorhegyi ortodox plébánia Szentlélek kiáradása temploma adott otthont január 26-án a temesvári egyházmegye területén szervezett ökumenikus imahét utolsó találkozójának, melyen Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök, Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök; a három vallásfelekezet esperesei, papjai is részt vettek.

A vendégeket és a híveket a templom bejáratánál Manuel Boran plébánosa és román népviseletbe öltözött gyermekek fogadták. A hívek közül is többen népviseletben érkeztek. A nándorhegyi közösség tagjai nemcsak hitükben állhatatosak, hanem őrzik szép hagyományaikat is.

Lucian Mic karánsebesi püspök bevezetőjében így fogalmazott: a keresztények egységéért tartott imanyolcadot hálaadó liturgiával zárjuk. „Megannyi szép találkozás, érdekes, tartalmas üzenet után úgy illett, hogy mindannyian megköszönjük Istennek, hogy megajándékozott minket ezekkel a kegyelmi alkalmakkal.”

Isten a szeretet, a béke, az élet és az üdvösség forrása – szögezte le az ortodox püspök. – Az idei év javasolt témája Izajás próféta könyvéből származik, és mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy legyünk figyelmesek, különösen ezekben a bonyolult és zavaros időkben.

„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra” – a próféta által Isten arra buzdít bennünket, hogy segítsük a rászorulókat, keressük az igazságot, támogassuk az árvákat és az özvegyeket.

Jó és szép, hogy a testvérek együtt imádkoznak és cselekszenek. Együtt imádkozunk, és jó lenne, ha lennének közös szociális projektjeink is. Jó, hogy minden évben találkozunk az imanyolcad alkalmával, de még jobb lenne, ha együtt tennénk jót. Jobb lenne, ha együtt  cselekednénk embertársaink megsegítése érdekében.

Az emberek konkrét tetteket, karitatív akciókat várnak tőlünk.

Mi itt a Bánságban már több száz éve egymás mellett élünk, együtt imádkozunk és segítjük egymást. Miért ne tehetnénk együtt a jót?

Itt lenne az ideje, hogy elgondolkodjunk olyan szociális és karitatív projekteken, amelyeket közösen valósítunk meg – hangsúlyozta az ortodox püspök.

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök beszédében a keresztények összefogását, közös társadalmi szerepvállalását hangsúlyozta.

„Számomra megható volt a templom előtti fogadtatás, a virággal való üdvözlés, amelyben a kislányok, Teodora, Alexandra és Anastasia részesítettek minket, akik az egész ortodox közösség szeretetét is tolmácsolták.”

A már megtapasztalt egység az a tér, ahol Isten jól érzi magát

– fogalmazott a temesvári megyéspüspök.

Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi a szerepünk a társadalmunkban, mi a kötelességünk, mi a reakciónk, mi a válaszunk. Mi, keresztények együtt tudunk működni a jó cselekedetekben. Az általunk létrehozott egység példa kell hogy legyen a közömbös társadalom számára. Tanúságot kell tennünk az összefogásról, az egységről, a kölcsönös tiszteletről, a közös munkáról – emelte ki a római katolikus főpásztor.

Ioan Călin Bot lugosi segédpüspök a görögkatolikus liturgia néhány szavával üdvözölte a jelenlévőket: „Dicsérünk Téged, Uram, aki megmutattad nekünk a világosságot.”

Az imaalkalom végén Lucian Mic karánsebesi püspök szimbolikus ajándékot adott át a két főpásztornak: egy ikont, egy keresztet és egy nemrég megjelent könyvet Veniamin Nistor mártír püspökről, amelyet a román nemzeti kultúra napján, január 15-én mutattak be.

Az ünnepi esemény zenei szolgálatát a karánsebesi püspökség Ethos énekcsoportja látta el.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria