Napi sajtószemle

– 2015. június 30., kedd | 9:53

A június 30-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Magyar Hírlap (1., 6. o.) Borzalmas keresztényüldözéseknek vagyunk ma is tanúi szerte a világban – figyelmeztetett Ferenc pápa címmel számol be arról, hogy embertelennek és megmagyarázhatatlannak nevezte a keresztények mai üldözését a Szentatya a Szent Péter és Szent Pál ünnepén tartott szentmisén, amelyet a Szent Péter-bazilikában mutatott be az újonnan kinevezett érsek-metropolitákkal, köztük Kocsis Fülöppel, a görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetőjével (Lásd tegnapi, június 29-ei számunkban a Ferenc pápa: Legyetek az imádság, a hit és a tanúságtétel emberei! című tudósításunkat – a szerk.)

A Maszol.ro Újabb tízezer ember menekült el országából az IÁ miatt című beszámolója szerint legalább harmincezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására az Iszlám Állam offenzívája miatt az északkelet-szíriai, kurd többségű Haszake városban. Sokan a közeli településekre menekültek, legalább tízezren pedig iskolákban vagy közösségi központokban kerestek menedéket.

A Kárpátinfo.net Cameron: Létében fenyegeti a Nyugatot az Iszlám Állam címmel idézi a brit kormányfőt, aki a múlt pénteki, tunéziai merénylettel kapcsolatban a BBC rádiónak elmondta: a nyugati civilizációt létében fenyegeti  az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terjeszkedése, ezért ugyanúgy kell harcolni ellene, mint a kommunizmus ellen a hidegháború idején. Nem is lenne szabad Iszlám Államként emlegetni ezt a szervezetet, mivel a csoport az iszlám vallás valamilyen eltorzított változatát próbálja érvényesíteni. A brit miniszterelnök szerint sok muszlim is elborzadva hallja, amikor a szervezetet Iszlám Államnak nevezik a híradásokban. Hozzátette: valójában „mérgező ideológiájú halálszektáról” van szó, amely túl sok fiatal gondolkodásmódjára gyakorol befolyást Európában, Amerikában és a Közel-Keleten egyaránt. A dzsihadista milícia ezért jelent egzisztenciális fenyegetést a nyugati világra. Az Iszlám Állam elleni fellépés a jelenlegi nemzedék egészének küzdelme lesz, ebben a harcban minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni.

A Magyar Nemzet (Szent László… 14. o.) és a Krónika.ro (Szent László…) hírül adja, hogy Szent László-utat szervezne az RMDSZ olyan észak-magyarországi és erdélyi települések mentén, amelyek a lovagkirályhoz kapcsolódnak. A Szent László-örökségút első körben negyvenöt magyarok lakta települést érintene. Itt a turisták szent királyunk életével, ábrázolásaival, mondáival ismerkedhetnének meg. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke közölte: az útvonal olyan magyarországi településeket is érintene, mint Vizsoly és Kisvárda, ahol Szent László-ábrázolások maradtak fenn, Erdélyben a lovagkirály által alapított Nagyváradot, a király nevét viselő Tordaszentlászlót, a Tordai-hasadékot és a Szent László-freskót őrző Székelydályát.

A Napi Gazdaságban (14. o.) Ayhan Gökhan méltatja Jankovics Marcell Képes bibliai történetek című könyvét, amely eredetileg filmtervnek készült. A kötetet az Akadémiai Kiadó gondozza, és DVD-t is mellékelt a könyvhöz. A cikkíró kiemeli: a maitól merőben eltérő, hagyományos technikával készített, „szó szerint” megalkotott rajzok az Ótestamentum jeleneteiből válogatnak, a teremtés epizódjaitól kezdve a zsidók Egyiptomból történő kivonulásán át a tragikus sorsú Sámson történetéig. Ayhan Gökhan kiemeli: „Jankovics Marcell minden érzékünket megmozgató és a fantáziát beindító könyve a nem épp keresztényi korszakát élő Európában vitathatatlanul jelentős kiadvány, és elmondhatjuk, hogy vigasztalásul, már-már örömhírként szolgál.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír