Napvilágra kerülnek a Vatikáni titkos levéltár anyagai

Kitekintő – 2011. július 6., szerda | 11:18

A Vatikáni Titkos levéltár anyagaiból rendeznek kiállítást 2012 februárjában (a levéltár alapításának 400. évfordulója alkalmából) a Capitoliumi Múzeumban, Lux in Arcana címmel. A hetven-nyolcvan kilométer hosszú polcrendszerből álló titkos levéltár körülbelül száz dokumentuma lesz látható, a VIII. századtól a XX. századig terjedő időszakból.

A hét hónapon át nyitva tartó tárlaton olyan dokumentumok válnak nyilvánossá, amelyek Dan Brown és írótársai fantáziáját is felkeltették. Ezek azonban nem regénybe illő misztériumok, hanem történelmi dokumentumok.

Láthatóvá válnak például olyan levelek, amelyeket az angol parlament tagjai írtak VII. Kelemen pápának VIII. Henrik házassága ellen; a Galilei ellen folytatott per iratai és a II. világháború kitörésével kapcsolatos dokumentumok. Kiállításra kerül a Dictatus papae VII. Gergelytől, amelyben 27 pontban kifejti a pápa mindenek feletti hatalmát, amelyből eredően még uralkodókat is elmozdíthat trónjukról. Láthatjuk majd azt a selyemre írt levelet, amelyben 1650-ben a kínai császárnő tájékoztatja X. Ince pápát, hogy a jezsuiták prédikációinak hatására keresztény hitre tért, illetve az amerikai ojibwe indián törzs 1887-es levelét, amelyben XIII. Leó pápát az imádság mesterének nevezik.

Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár jelentette be hivatalosan a hírt. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a kiállítást a Vatikánon kívül, Róma szívében rendezik meg. Raffaele Farina bíboros hangsúlyozta: ez lesz az első alkalom, hogy ezek a nagy gonddal őrzött, rendben tartott, a tudomány fejlődésével párhuzamosan egyre fejlettebb módszerekkel tanulmányozott dokumentumok a Vatikánon kívül lesznek láthatóak. Lehetőség nyílik ezáltal arra, hogy a sokszor sztereotípiákra épülő közvélemény előtt új ismeretek táruljanak fel.

Sergio Pagano érsek, a Vatikáni titkos levéltár prefektusa elmondta, hogy a XII. Piusszal kapcsolatos dokumentumok körülbelül négy év múlva válhatnak nyilvánossá, ezekből derül majd ki, hogyan reagált Pacelli pápa a holokauszt borzalmaira. A 2012-ben megnyíló kiállítás különleges darabjai lesznek viszont azok a dokumentumok, amelyek a törökországi örmények lemészárlását és a terhes asszonyokon elkövetett erőszakosságokat mutatják be. A világon egyedülálló kiállítás lesz ez, amelyre sok kutató várt már az egész világon évek, illetve évszázadok óta. Bevallotta azt is, hogy olyan mennyiségű anyag gyűlt össze a levéltárban, hogy még ő is, aki harminckét éve dolgozik az épületben, csak minimális részéről tud. Nap mint nap új érdekességek kerülnek napvilágra.

Forrás: Zenit hírügynökség, Corriere della Sera

Magyar Kurír

(tzs)