Negyedszer Márton Áron püspök nyomdokain

Külhoni – 2014. október 6., hétfő | 17:18

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség meghirdette a negyedik Márton Áron-zarándoklatot. 2014. november 11. és 13. között Kovács Gergely pápai káplán, a szentté avatási ügy posztulátora vezetésével követik a püspök életének főbb állomásait.

A tavaly júliusi első, majd az idén júliusban papok részére szervezett második zarándoklat után szeptemberben újra útnak indultak a zarándokok, hogy harmadik alkalommal ismerkedjenek Márton Áron püspök személyével, tanításával és szellemiségével.

A növekvő érdeklődésnek és ismételt kérésnek eleget téve a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség ismét meghirdette az idei harmadik, összességében negyedik Márton Áron-zarándoklatot. 2014. november 11. és 13. között Kovács Gergely pápai káplán, a szentté avatási ügy posztulátora vezetésével követik a püspök életének főbb állomásait.

A háromnapos zarándoklat alapját Márton Áron püspök életének négy kiemelkedő pillére adja: a szülőfalu, Csíkszentdomokos; a börtönévek leghírhedtebb helyszíne, Máramarossziget; a püspökszentelés helyszíne, Kolozsvár, valamint a püspöki székhely, Gyulafehérvár.

A programban mindennap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat. A zarándoklatot kísérő papok személyes tanúságtétele teszi még gazdagabbá utat. Zarándokoljunk és imádkozzunk együtt Isten szolgája, Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért! – fogalmaznak felhívásukban a szervezők.

A zarándoklat programja:

November 11., kedd
– Csíkszentdomokos: 9.30, találkozás a központban, Áron püspök szobra előtt, majd a „Márton Áron Múzeum”, a szülői ház és a templom meglátogatása, szentmise (ebéd)
– Gyergyószentmiklós—Gyergyóditró—Szászrégen útvonalon este megérkezés Máramarosszigetre (vacsora és szállás)

November 12., szerda
– Máramarossziget: reggeli után a börtönmúzeum megtekintése, szentmise a plébániatemplomban
– Ebéd után látogatás a szegények temetőjében
– Dés: közös ima és vacsora
– Megérkezés Kolozsvárra (szállás)

November 13., csütörtök
– Kolozsvár: a Szent Mihály-templom meglátogatása, szentmise és reggeli után indulás
– Gyulafehérvár: püspöki palota, udvar és kert; székesegyház és kripta (ebéd)
– Este visszaérkezés Csíksomlyóra/Csíkszentdomokosra

Részvételi díj: 350 román lej, ami magában foglalja az utazás költségét, a máramarosszigeti börtön belépődíját, illetve a szállás és az étkezés (kivéve a keddi reggeli és a csütörtöki vacsora) költségét.

Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul, és Csíkszentdomokosig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia, ferenczk@yahoo.com (Tel.: 0726–107.002) vagy Szász Nóra (Tel.: 0744–472.178).

Jelentkezési határidő: 2014. november 1. (vagy amíg a helyek be nem telnek)

Fotó: archív felvétel

Magyar Kurír