Négymilliárdos támogatás egyházi intézmények energetikai korszerűsítésére

Hazai – 2020. június 2., kedd | 19:24

Összesen négymilliárd forint támogatást kapott 21 egyházi fenntartású oktatási és szociális intézmény energetikai korszerűsítésre – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára június 2-án, kedden Budapesten, a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskolában.

Az ITM államtitkára elmondta: a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés után fokozatosan újraindul az élet Magyarországon, így folytatódik a klíma- és természetvédelmet szolgáló munka is. Magyarország jelenleg is azon 21 ország közé tartozik, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkent. Az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás Magyarországon 40 százalékkal alacsonyabb, mint Németországban. A klíma- és természetvédelmi akcióterv már új célokat fogalmazott meg: Magyarország vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Eközben azonban figyelni kell, hogy a klímasemleges gazdaságra átállás költségeit elsősorban ne az emberek, hanem a jelentős szennyezést kibocsátó országok, nagyvállalatok fizessék meg.

Schanda Tamás leszögezte: a klíma- és természetvédelem nem lehet gazdaság- és emberellenes, ezért a kormány olyan intézkedéseket valósít meg, amelyek egyszerre szolgálják a természet és a gazdaság védelmét és az élhetőbb mindennapokat. Csak együtt lehet sikereket elérni a teremtett világ védelmében, ehhez szükség van a magyar emberek fegyelmezettségére, a vállalatok szemléletváltására és az egyházakra is, melyek már régóta munkálkodnak ezen – mondta a politikus. – Az egyházakat és oktatási, szociális intézményeiket támogatni kell a megfelelő infrastruktúra kialakításában, ehhez nyújt segítséget az az épületenergetikai pályázat, amelyet egyházaknak írtak ki az épületek nyílászárócseréjére és hőszigetelésére.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a rendezvényen arról beszélt: az egyházak évezredek óta „lobbiznak” a teremtett világ értékeinek védelméért. Ennek a pályázatnak köszönhetően négy budapesti és tizenhét vidéki egyházi intézmény újul meg, többségük oktatási intézmény, kisebb részük szociális, jobbára idősotthon.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a rendezvényen kiemelte: minden hasonló beruházás befektetés a jövőbe. A kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola a pályázati támogatásból komfortosabb körülményeket  teremthet az oktatáshoz.

Forrás: MTI

Fotó: evangelikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria