Nem csak a regisztráltak vehetnek részt a csíksomlyói pápai szentmisén

Külhoni – 2019. május 17., péntek | 17:43

A szervezők kérik a híveket, hogy készüljenek méltóképpen és vegyenek részt minél többen imádságos lelkülettel június 1-jén a csíksomlyói pápai szentmisén. Várják azokat is, akik nem regisztráltak, de szeretnének részt venni a szentmisén, számukra a szervezők új szektorokat alakítottak ki.

Mivel nagyon sokan lesznek jelen a pápalátogatás alkalmával és az ünnepre való ráhangolódást is segíti, a szervezők azt kérik, hogy aki teheti, a szentgyónását igyekezzen otthon elvégezni, hogy a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén és a csíksomlyói Segítő Szűz Mária közbenjárására az Úristen bőséges áldása az elkövetkező évszázadokban is népünkre áradjon.

Néhány gyakorlati tudnivaló:

SZABAD vinni: ivóvizet műanyag palackban, lehetőleg esőkabátot, de ernyőt is lehetséges, gyógyszert, tábori széket, zászlót, élelmet.

TILOS: bármilyen fegyver, gyúlékony, robbanékony anyagok, könnyfakasztó, irritáló vagy bénító hatású szerek, szeszes ital, tudatmódosító szerek, rendbontásra vagy erőszakos cselekményekre használható (szúró-vágó) tárgyak, üveg használata.

Mivel a nyeregben többórás tartózkodásra kell számítani, a zarándokok vigyenek magukkal elegendő ivóvizet, élelmiszert és gyógyszert.

Hogy az autóbuszok, autók hol parkolhatnak, azt a Pontifex.ro honlapon közzéteszik, így mindenki jó előre megkeresheti a számára legalkalmasabb parkolóhelyet. Kényelmes lábbelit, réteges ruházatot vigyenek magukkal, hiszen több kilométeres gyaloglásra kell számítani a parkolóktól.

Lényeges, hogy mindazok, akik regisztráltak, vigyék magukkal a kinyomtatott jegyeket, és előre keressék meg, hogy az adott szektorhoz melyik úton juthatnak el a legkönnyebben.

Több mint ötszáz kitűzővel ellátott önkéntes segít az eligazodásban és a szentmise helyszínén, de a csoportosan érkezők is jelöljenek maguk közül önkénteseket, akik segítik a csoportot az imában, a problémák megoldásában, a szektorokba való bejutásnál. Mielőtt az autóbuszt elhagyja a csoport, saját önkénteseik vizsgálják át csoportjukat, hogy ne vigyen senki olyasmit magával, amit majd a biztonsági ellenőrzésnél le kell adnia. Inkább hagyják még a leszállás előtt az autóbuszban.

A Pontifex.ro honlapra felkerül a programfüzet pdf formátumban, így előzetesen le lehet majd tölteni, a helyszínen pedig az információs pontoknál ingyenesen elvihető lesz nyomtatott formában.

A szervezőbizottság kérése, hogy minden plébániai közösség ajándékként ajánljon fel Ferenc pápának valamit, ami gesztusértékű. A legszebb módja ennek az lehet, ha egy fát ültetnek valahol egyházi területen. Az is szép ajándék, ha egy vasárnapi szentmise után a pap és a hívők együtt felidéznek néhány gondolatot Ferenc pápa Áldott légy (Laudato si’) enciklikájából. De ugyanígy sokat lehet tenni szociális téren is, például ha a plébániai közösségek szegényei számára gyűjtést szerveznek; az időseket meglátogatják; az özvegyeket és az árvákat gyámolítják. A szervezők kérik, készítsen minden közösség egy rövid beszámolót fotós melléklettel, és küldje el Lázár Csillának (ajandekfa@pontifex.ro), hogy az ezekből készült összeállítást át tudják adni Ferenc pápának.

„Tegyünk tanúságot hitünkről, nemzetünk és egyházunk békés helytállásáról, minél többen köszöntsük a Szentatyát, aki kiemelten is kérte, hogy találkozhasson híveivel csodálatos kegyhelyünkön, Csíksomlyón!” – zárul a felhívás.

Forrás: MKPK Titkársága/csíksomlyói pápalátpogatás szervezőbizottsága

Fotó: Pontifex.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria