Nem kikerüli a problémát, hanem gyógyítja – Bemutatták a „Gyermekáldás természetesen” című könyvet

Kultúra – 2017. december 1., péntek | 13:15

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent kötetet Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be november 30-án, a budapesti Szent István-bazilika Mária termében. Az interjúkötetben a NaPro Technológiáról beszélnek szakemberek és házaspárok.

Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője a megjelenteket köszöntve Boldog VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű enciklikáját idézte. Az Egyház egyszerre anya és tanító. Anya abban az értelemben, hogy életünk problémáival bátran fordulhatunk hozzá, tanító pedig azért, mert a Jézus Krisztus által elhozott igazságról nem hallgathat.

Veres András püspök emlékeztetett az augusztus 20-i Szent István-ünnepen elmondott beszédére, melyben több aktuális kérdésről is szót ejtett, a média ebből mégis csak egyetlen részletet, a lombikbébiprogramról elmondottakat ragadta ki. Ez aztán úgy hatott, mint amikor követ dobunk a verebek közé, és azok mind elszállnak. Sajnos sokan vannak, akik nemcsak kritikusan, de ellenségesen viszonyulnak az Egyházhoz, az Egyház által képviselt értékrendhez. De az Isten a rosszat is fel tudja használni a jóra. Így kapott ugyanis nagyobb figyelmet a lombikprogram. Ez a módszer évtizedek óta jelen van a magyar társadalomban, sokan mégsincsenek tudatában annak, milyen súlyos problémákat hordoz magában.

„Nagyon sok gyermektelen házaspárnak igyekeztem már segíteni, útmutatást és tanácsot adni. Legtöbbször az örökbefogadást javasoltam. Most már egy tucatnyi olyan házaspárról tudok, akiknek az örökbefogadás után született meg a saját gyermekük.” A gyermektelenség okai között lelki és biológiai eredetűek is vannak. Manapság azonban nem az okokat akarják megismerni, hanem türelmetlenségből azonnal egy olyan eljáráshoz folyamodnak, mely kikerüli a problémát, ráadásul sok erkölcsi és egészségügyi nehézséget is okoz.

Egy lombikban történő megtermékenyítésnél két olyan ivarsejtet párosítanak, melyek természetes módon nem találkoztak volna. Ez által később olyan súlyos problémái lehetnek a gyermeknek, mely egyébként nem fordult volna elő. Az erről szóló kutatásokról azonban nem esik szó. Mivel jó üzlet a lombikbébiprogram, nem beszélnek annak veszélyeiről.

De ennél sokkal fontosabb, hogy „minden embernek joga van arra, hogy szülei természetes szeretetkapcsolatából foganjon”. Ennek testi és lélektani szempontból is fontos következménye van a gyermek és a szülők számára is. Az Egyház nem öncélúan, érzéketlenségből jelenti ki azt, amit tanít. A Szentszék az élet továbbadásával kapcsolatos problémák kutatását is rendkívül fontosnak tartja.

A sajtóhírekben azzal is találkozhattunk, hogy az Egyház megveti azokat a gyerekeket, akik a lombikbébiprogram során fogantak. Ez nem így van, hiszen az Egyház tanítása szerint az életet tisztelni, becsülni és védeni kell. Ők nem tehetnek arról, hogy milyen módon jöttek a világra. „Érthetetlen, hogy miért tételezik fel az Egyházról, hogy bárki felé gyűlölettel fordulna.”

Előadása végén Veres András püspök megköszönte a kiadónak, hogy ilyen gyorsan létrejött ez a könyv. „Bízom benne, hogy a gyermektelenség keresztjét hordozó házaspárok közül egyre többen fordulnak majd ahhoz a technológiához, mely nem kikerüli a problémát, hanem meg szeretné azt gyógyítani.”

Schaffler Orsolya, a könyv szerzője elmondta, hogy már 2012-ben tartottak előadást Szombathelyen erről a módszerről. A sok érdeklődő először csak külföldi anyagokhoz juthatott, ezért is kezdtek bele a fordításokba. Ez a kötet azért beszélgetéseket tartalmaz, mert így az orvosok, a Creighton-oktatók és a NaPro Technológia révén gyermeket világra hozó házaspárok szempontjai egyszerre kerülhetnek bemutatásra.

Schaffler Orsolya bölcsészként személyes érintettsége miatt kezdett a témával foglalkozni. Bár ő mindig arra volt kíváncsi, hogy miért nem jön a baba, mégis minden orvos a lombik felé terelte. Gyakorló katolikusként tudta, hogy az Egyház nem támogatja ezt az eljárást, de szeretett volna azzal is tisztában lenni, hogy pontosan mit tanít erről. Az ember sem az élet végét, sem az élet kezdetét nem tarthatja a kezében. A NaPro Technológiáról húgától, Schaffler Ágnestől hallott először. Felvette a kapcsolatot a módszer egyik kialakítójával, Phil Boyle-lal, akitől sok segítséget kapott.

A NaPro Technológia – melyet az élet iránti tisztelet jellemez – mindig azt kutatja, hogy mi a meddőség oka. Jelenleg Magyarországon hatan oktatják a Creighton-módszert, és három orvos végez NaPro Technológiával kapcsolatos képzést. Ha valaki ezt a módszert választja, általában hat hónap alatt kiderül a meddőség oka. Ha a következő tizenkét ciklus megfelelő, akkor 98 százalékban megfoganhat a gyermek. A lombikeljárással összevetve ugyanazt az eredményt lehet elérni. „De ha ez így van, akkor vajon miért vág bele oly sok házaspár egy olyan módszerbe, mely az egészségügyi kockázatok mellett súlyos erkölcsi problémákat is felvet?”

A könyvbemutatón tanúságot tett a Záhonyi házaspár – Kata és Lajos, akiknek a NaPro Technológia segítségével született meg a gyermekük. Azért vállalják szívesen, hogy elmondják történetüket, mert egy olyan ajándékot kaptak a Jóistentől, aki ma már „önmagáért beszél” – gyermeküket, Simont. 2006-ban kötöttek házasságot. Az évek múltán egyre súlyosabban merült fel bennük a kérdés, hogy bár nagyon szeretnének gyermeket, vajon a Jóisten miért nem adja meg nekik. Az orvosok a „nehezített megtermékenyülés” esetét állapították meg, a vizsgálatok vége mindig az volt, hogy a mesterséges megtermékenyítést javasolták.

Miután tudomást szereztek arról, hogy létezik a NaPro Technológia, felvették a kapcsolatot Schaffler Orsolyával, és Kata megtanulta a Creighton-módszert. Fontos, hogy a NaPro-módszer alkalmazása során nemcsak a testi, de a lelki oldalra is nagy hangsúlyt fektetnek. A sok éve gyermektelenséggel küzdő házaspárok helyzete igen nehéz, ezért fontos, hogy lelki segítséget is kapjanak. Lajos azt is elmondta, hogy bár vallásos családból származik, ezen az úton haladva – melyen nagyon sok jó emberrel ismerkedtek meg – vált hívővé. A NaPro ugyanakkor nem titkolózik, azt is megtudja a házaspár, ha gond van.

Mivel nem jött a baba, úgy döntöttek, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket. 2014 karácsonyán meg is kapták az erről szóló iratokat. 2015. január 5-én Kata felhívta Lajost, és bejelentette, hogy gyermeket vár. Alig akarták elhinni, hogy megtörténik velük ez a csoda. Már a házasságuk elején beszéltek arról, hogy gyermeküket Simonnak fogják hívni. Január 5. pedig pont Simon napja. Simon pedig azt jelenti, hogy „Isten meghallgatott”. „Az ő megszületésével nemcsak egy gyermeket kaptunk, hanem egy feladatot is arra, hogy minderről tanúságot tegyünk.”

Schaffler Orsolya Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban. 

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria