Nemzeti eucharisztikus kongresszust tartottak Liverpoolban

Kitekintő – 2018. szeptember 13., csütörtök | 15:44

Szimpóziummal, kongresszussal és szentségi körmenettel tisztelegtek az Egyesült Királyság katolikus hívei az Oltáriszentség előtt szeptember 7. és 9. között Liverpoolban. Az Adoremus elnevezésű rendezvényen – mely 110 év után az első ilyen jellegű esemény Angliában – több ezer hívő vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A háromnapos eseményre a szigetország valamennyi részéből érkeztek hívek. A pénteki szimpóziumon, melyet a liverpooli ACE Echo Arenában rendeztek, kétezer-ötszázan, a szombati kongresszuson közel hatezren vettek részt, vasárnap pedig teljesen megtöltötték a liverpooli Krisztus király-székesegyházat a hívők. A katedrálisban, mely 2300 férőhelyével az Egyesült Királyság legnagyobb katolikus temploma, szeptember 9-én két szentmisét is celebráltak a zarándokoknak. A félórás szentségi körmenetben, mely az Adoremust lezáró szentmise után kezdődött, szintén hatezer ember vonult.

A szeptember 8-án este tartott szentségimádáson Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) alelnöke mondott beszédet az Echo Arenában. Az Eucharisztia jelenlétében Nichols bíboros kifejtette, Jézus odaadta a testét, önmagát, hogy nekünk életünk legyen. Ő az élet kenyere. Krisztus a halálban odaadta önmagát, hogy elnyelje szívünk minden haragját, ahogyan egy szivacs szívja magába a vizet.


„Hibáink tudatában térdelünk Jézus elé. Érezzük sok szív haragját; ismerjük a gonosz arcát – folytatta a főpásztor. – Mélyen megérint, és szomorúan tapasztalom püspöktársaim vétkeit. Mi, püspökök kötődünk egymáshoz, ezért én, mint egyikük, most az Úr elé járulok azzal a kevéssel, amit felajánlhatok: csak azt kérem tőle, hogy osztozhassunk az Ő új életében. Koldusként térdelek az Úr elé, bocsánatért esedezve, hogy letegyem a kereszt alá a sok sértést, kárt és bizalmatlanságot, amit okoztunk. Arra kérlek benneteket – fordult Nichols bíboros paptársaihoz és a hívekhez –, csatlakozzatok hozzám az imában, értem, az Egyházért, de saját magatokért is.”


Az eucharisztikus rendezvényt Ferenc pápa is köszöntötte Nichols bíboroshoz írt levelében, melyet az apostoli nuncius, Edward Adams érsek ismertetett. Üzenetében Ferenc pápa az angol vértanúk példájára hívta fel a figyelmet.

Az eseményt ünnepi szentmise zárta a liverpooli Krisztus király-székesegyházban, melyet Vincent Nichols bíboros mutatott be koncelebrálva az Adoremuson részt vevő számos főpásztorral. A homíliát Malcolm McMahon liverpooli érsek mondta, aki szintén bűnbánatra szólított fel az Egyházban történt visszaélések miatt. A szentmisét körmenet zárta, mely 110 év után az első szentségi körmenet volt az Egyesült Királyságban.


Egy olyan országban szervezett a Katolikus Egyház nyilvános, sokakat megmozgató eseményt, ahol korábban ötszáz éven keresztül üldözték. A katolikusoknak nem volt választójoguk és nem voltak választhatóak, nem lehetett tulajdonuk, nem köthettek egyházi házasságot. Vincent Nichols így idézte fel a 110 évvel korábbi eseményt: „A távoli 1908-ban, az előző nemzeti eucharisztikus kongresszus idején Herbert Asquith miniszterelnök azt akarta, hogy mondják le a körmenetet, a katolikusok azonban keményen kitartottak, és kimentek a körmenetre, az Oltáriszentség nélkül is. A papok és a püspökök liturgikus öltözetüket a karjukon vitték, mert megtiltották nekik, hogy viseljék… Ma már egy teljesen más korban élünk. Az utóbbi ötven évben a brit társadalom elismerte, hogy a Katolikus Egyház fontos szerepet tölt be ebben az országban. Ma nincs antikatolicizmus, inkább minden vallással szembeni ellenszenv van. A körmenet megmutatta hitünk szépségét, nem győzelmi mámorban, hanem a maga egyszerűségében.”


A körmenet jele volt annak is, hogy az utóbbi években megerősödött az ökumené. Erről tanúskodott, hogy a katolikus egyházi vezetők mellett a körmenet élén ott volt a liverpooli anglikán püspök, Paul Bayes, a metodista főpásztor, Sheryl Anderson, illetve más felekezetek vezetői is. Bayes püspök így nyilatkozott: „Az egységünk valóban megmutathatja, hogy van más út is a világban. Ezt mutatja Liverpool története is, ahol a felekezetek közötti erőszakos ellenségeskedésnek a hetvenes években David Sheppard katolikus érsek és elődöm, Derek Warlock barátsága vetett véget.”


„Amit szerettünk volna elérni az eucharisztikus kongresszussal, az nem más, mint hogy a hívek újra megtanuljanak imádkozni az Oltáriszentség előtt, új formában, a szentségimádással” – mondta el Malcolm McMahon liverpooli érsek. Ennek igényét támasztották alá a fiatalok tanúságtételei is.

Forrás: The Tablet; Catholicnews.org.uk; Agensir.it

Fotó: CatholicNews.org.uk Flickr-fotóalbuma

Magyar Kurír
(bzs, tzs)

Kapcsolódó fotógaléria