Nepomuki Szent Jánost, a nagybecskereki székesegyház védőszentjét ünnepelték

Külhoni – 2020. május 20., szerda | 11:59

Nepomuki Szent János életpéldáját és a szentgyónás fontosságát állította homíliája középpontjába Tietze Jenő apostoli protonotárius május 16-án a nagybecskereki székesegyház védőszentjének ünnepén.

A búcsúi szentmise főcelebránsa a székesegyház nyugalmazott plébánosa, a város szülötte, aki személyes élményeit is megosztotta a jelenlévőkkel.

Koncelebrált többek között Pastyik Róbert általános helynök, székesegyházi plébános, aki a szentmise végén tolmácsolta Német László SVD püspök és Martin Roos apostoli kormányzó köszöntőjét. Lélekben ők is együtt ünnepeltek a nagybecskerekiekkel.

A búcsúi szentmisén a hívek az idén a megszokottnál kevesebben vettek részt, s a hatályos rendelkezések értelmében elmaradt a már hagyományos búcsú utáni agapé a plébánia udvarában.

*

A Bega-parti városban Nepomuki Szent János szobra a nagybecskereki városháza mellett állt a 19. század második felétől. A régi városiak emlékeznek még a majdnem két méter magas faszoborra, amelyet az 1940-es évek végén ismeretlen tettesek leromboltak.

A valamikori faszobor bronzból készült másolata, amely Zoran Jezdimirović szobrász munkája és méretét tekintve valamivel kisebb, mint az eredeti volt, tizenkét évvel ezelőtt visszakerült a városháza mellé, s az egyházmegye nyugalmazott főpásztora, Huzsvár László május 16-án áldotta meg. Az ünnepségen jelen volt az akkor újonnan kinevezett püspök, Német László SVD is.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria