Nicaraguában az állam kisajátotta az irgalmas nővérek iskoláját

Kitekintő – 2023. június 3., szombat | 17:00

A Marillac Szent Lujza alapította irgalmas nővérek gondozásában álló, Szent Sebestyén nevét viselő jinotegai egyházi szakközépiskola nemrég ünnepelte fennállása 30. évfordulóját, de május utolsó napján az állam kisajátította, a Szeretet Leányai Társulat szerzetesnővéreit rendőri felügyelettel vitték el az otthonukból.

Leopoldo Brenes nicaraguai bíborospünkösdi homíliájában arra biztatta a híveket, hogy „ne hagyják magukat megfélemlíteni az erőszak láttán” – tájékoztatott a Fides katolikus missziós hírügynökség május 31-én.

A nicaraguai hatóságok az oktatási intézmény külföldi származású irgalmas nővéreit az ország elhagyására szólították fel, míg az iskola belföldi szerzetesnővéreit arra szólították fel, hogy ne hagyják el kolostoraik épületét. Az esemény csak egyike annak az intézkedéssorozatnak, mellyel a nicaraguai kormány a katolikus egyházat akarja ellehetetleníteni, főként a papság, valamint a férfi és női szerzetesrendek intézményei ellen indított jogtalan eljárásaival.

Május 28-án, pünkösd ünnepén tartott szentmise homíliájában Managua érseke, Leopoldo Brenes bíboros arra buzdította a híveket, hogy „ne féljenek a mostani nehéz helyzetben, mert éppen a Szentlélek eljövetele ad erőt a kitartásra a jelenlegi áldatlan helyzetben”. A katolikus egyház ellen Nicaraguában folytatott módszeres támadások keretében május végén három papot letartóztattak. Brenes bíboros leszögezte, hogy „az egyház a Szentlélek kezében van”. Managua érseke arra buzdította a híveket, a papokat, a férfi és női szerzeteseket, ne hagyják, hogy a közösségi hálókon terjedő hírek félrevezessék őket: „Arra kérlek benneteket – szólt a bíboros felhívása – hogy ne veszítsétek el a türelmeteket, ne hallgassatok szélsőséges és túlzó híreket. Maradjunk nyugodtak ebben a válságos időben és fogadjuk be a Szentlélek erősítő vigaszát”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria