Nyílik a vakablak: ingyenes utcai kiskönyvtárat indított a Váci Egyházmegyei Könyvtár

Kultúra – 2023. december 13., szerda | 13:48

Bibliotheca Gratis néven ingyenes utcai kiskönyvtárat nyitott a Váci Egyházmegyei Könyvtár Migazzi téri épületének egyik vakablakában december 7-én. A minikönyvtár „ajtaja” mindig nyitva lesz, onnan bárki elviheti a könyveket kölcsönzésre vagy „örökbe”. Az adventi időszakra tekintettel most a lelki felkészülést segítő kiadványok kerülnek ki elsősorban.

Kohári Mária könyvtárvezető reméli, hogy ez a máshol már elterjedt természetes könyvcsere módszer felhívja a figyelmet az olvasás fontosságára és segít a váciaknak felfedezni helyi és a Katolikus Egyház váci jelenlétéhez kapcsolódó érdekes adatokat és történeteket.

„Az USA-ból indult el évekkel ezelőtt egy hasonló kezdeményezés, ahol kis standokat helyeztek ki az utcákra azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az olvasást és a könyvcsereberének kreatív keretet biztosítsanak. Ebből az ötletből merítve az idei Katolikus Kulturális Hetek keretében határoztuk el, hogy a korábban befalazott és kihasználatlanul álló vakablakunkban ingyenes könyvtárat hozunk létre, ezzel is felhívva a figyelmet katolikus kulturális örökségünkre és közelebb hozva azt az emberekhez” – mondta el Kohári Mária a megnyitáskor.

Megköszönte a Bibliotheca Gratis létrehozásához nyújtott támogatást a Váci Egyházmegyének és mindenkinek, aki a kivitelezésben segítséget nyújtott.

A könyvtárat Varga Lajos segédpüspök, gyűjteményi prefektus, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója áldotta meg, akinek a könyvtár dolgozói születésnapi ajándékként is ajánlották a most megnyílt utcai kiskönyvtárat.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria