Nyolcvan házat szárítottak ki a máltaiak Szerbiában

Külhoni – 2014. október 7., kedd | 9:09

Nyolcvan házat szárítottak ki ipari gépeikkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a szerbiai Obrenovacon, ahol a lakók megsegítésére újabb akciót készítenek elő – mindezt a délvidéki Nagybecskereken tartott sajtótájékoztatón ismertette Adányi László programvezető. A Máltai.hu tájékoztat.

Német László megyéspüspök a délvidéki Nagybecskereken a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen tartott sajtótájékoztatót a szerbiai árvízkárosultak megsegítéséről. Az augusztus végén befejeződött munkálatokról Adányi László katasztrófavédelmi programvezető adott tájékoztatást. A máltai segítségnyújtás eredményeképpen a legnagyobb kárt szenvedett Obrenovac város Dudovi nevű kerületében nyolcvan családi házat szárítottak ki speciális ipari légszárító berendezésekkel, együttműködve a Nagybecskereki Püspökségi Karitásszal.

A magyarországi kereskedelmi és iparkamarák adományainak köszönhetően lehetőség nyílik a program folytatására. Az árvízkárosultak között sokan vannak olyanok, akik nem tudták rendbe hozni lakásukat, és a közelgő tél megoldhatatlan problémák elé állítja őket. A Máltai Szeretetszolgálat egy további segítő programot készít elő, amely a lakhatás körülményein javíthat Obrenovacon.

A sajtótájékoztatóról beszámoló Magyar Szó tudósítása szerint két hónap alatt nyolcvan házat sikerült lakhatóvá tenni Obrenovac Dudovi nevet viselő lakótelepén, ahol az ár magassága elérte a 3,5–7 métert. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ipari falszárító berendezésekkel látta el az árvízkárosultakat, a berendezésekkel 20–25 napig szárították a földszintes épületrészeket. Egy gép folyamatos üzemben napi 75 liter vizet is képes kinyerni. A nyolcvan lakás falaiból több mint 160 ezer liter vizet szárítottak ki. A gépek működtetését folyamatosan figyelemmel kísérték, és gyakorlatilag két hónapig együtt éltek az árvízkárosultakkal.

Fotó: Kecskés István/Magyar Szó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria