Okos szűznek lenni – Palánki Ferenc megyéspüspök tanévnyitó misét mutatott be Debrecenben

Hazai – 2020. augusztus 29., szombat | 16:32

Megtartották a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó ünnepségét augusztus 28-án Debrecenben, a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium épületének dísztermében. Az ünnepi alkalom szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be a Szent Anna-székesegyházban.

A szokásostól eltérően idén – a kialakult járványügyi helyzet miatt – az eseményen csak az intézményvezetők, intézményvezető-helyettesek, tagintézmény-vezetők és a lelki vezetők vettek részt.

A főpásztor a szentmise homíliájának bevezető gondolataiban hangsúlyozta, azon dolgoznak együtt, hogy a rájuk bízottakat elvezessék a szeretet képességére, a boldogságra, a felelősséget vállalni tudó felnőtt emberré válásra. „Élet, jóság, bölcsesség töltse be  az iskolát!” – kívánta a főpásztor.

Majd a tíz szűz (Mt 25,1–13) történetéről szóló evangéliumi szakaszban elhangzott bölcs, előrelátó gondolkodásmódra utalt, amely az okos szüzek példáját állítja elénk. Ők nemcsak a mának, a pillanatnak élnek, hanem távlatban gondolkodnak, a végső nagy találkozásra készülnek, amely mindannyiunk életében be fog következni.

Az a mi nagy kérdésünk, hogy eljutunk-e valaha az egy igaz Isten és az Ő küldötte, Jézus Krisztus megismerésére, amely egész életünket meghatározva boldoggá tud tenni. Jézus tanítása szerint ez az örök élet, és tanítványaiként ezt szolgáljuk a tevékenységünkkel, a neveléssel, oktatással. Jézus tanítványokat hívott meg azért, hogy elvezessék a rájuk bízottakat a tudásra, az örök életre, a nagy találkozásra.

Amikor a balga szüzek bebocsátást kérnek a menyegzőre, az Úr, a házigazda elutasítja őket, mondván: „nem ismerlek benneteket”, mert a szívük mélyén nem találkozott velük. Akkor leszünk igazán tanítványok, ha bennünk létrejön ez a találkozás. Nap mint nap felvesszük keresztjeinket, olykor bizonytalanság uralkodik rajtunk a járvány miatt, de mindez nem számít, csak a bölcsességben, kereszthordozásban, másokért való áldozathozatalban megszületett igazi találkozás a fontos – hangsúlyozta a főpásztor, majd Szent Ágostont idézte:

„A magadénak teremtettél minket Istenünk, és nyugtalan a mi szívünk, amíg benned meg nem nyugszik.”

Ezután Balczó András tízszeres világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó gondolatát emelte ki, aki a vele készült, Küldetés című interjúban arról beszélt, hogy fiatal korában azt gondolta, számára a világbajnoki cím fogja jelenteni az örök boldogságot, de az ötödik világbajnoki cím után sem érezte magát boldognak. Viszont ha találkozunk Istennel, akkor a teljes béke tölt el, körülménytől független istenkapcsolat alakul ki az emberben, és ezt tapasztalják majd meg a ránk bízottak is. Ez kell hogy legyen az új tanév munkamódszere is. Tartsuk ébren a szívünkben a vágyakozást, a keresést egészen addig, amíg rá nem találunk az igazi bölcsességre, értékre, a szeretetre!

Fodor Ákos Három negatív szó című versében olvassuk: „Nincs. Semmi. Baj.” Három negatív szó, de együtt nagyon pozitív – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

A tanévnyitó ünnepség a gimnáziumban folytatódott, ahol Molnár Katalin, az EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) tanfelügyeleti főigazgatója a sikerről, Türk László, az EKIF oktatásszervezési főigazgatója pedig a kezdődő tanévet érintő szakmai problémákról tartott előadást.

A teljes beszámolót ITT olvashatják.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria