Ökumenikus ifjúsági imaestet tartottak Temesváron

Külhoni – 2023. január 30., hétfő | 11:18

A keresztény egységért tartott imanyolcad keretében január 25-én este Temesvár öt vallásfelekezetének és keresztény közösségének fiataljai, a felekezetek papjai és képviselői imádkoztak együtt a város evangélikus templomában. Az imaalkalmon Pál József Csaba temesvári megyéspüspök is jelen volt. Kovács Zsombor evangélikus lelkész hirdetett igét.

A „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra” (Iz 1,17) mottóval megszervezett imaesten a római katolikus, a görögkatolikus, az ortodox, az evangélikus és a református egyház képviseltette magát.

A szervezők, Kovács Zsombor evangélikus lelkész és a helyi közösség meghívására az ökumenikus találkozón jelen volt Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes és Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész.

A különböző felekezetekhez tartozó fiatalok felváltva egy-egy szentírási részt olvastak fel, illetve énekekkel kapcsolódtak be a lelki programba.

Igehirdetésében Kovács Zsombor evangélikus lelkész az imaest mottójául szolgáló, Izajás prófétától származó szentírási részről elmélkedett. „Rossz az, ami Istennek nem tetsző, vagy nem az ő akarata szerint való. Kedves fiatalok, ha valaha is elbizonytalanodtok, mert az életben előfordulhat ilyen, csupán egyetlen kérdést tegyetek fel magatoknak: Jézus mit mondott arról az adott helyzetről. És ő, aki az út, az igazság és az élet, meg fogja mutatni nektek az utat, amelyet követnetek kell” – hangzott el tanításában.

Cristian Muntean ortodox papot idézve zárta üzenetét a szónok: „Bízzunk a jónak a rossz felett aratott győzelmében, keressük mindannyiunk üdvösséges útját, és kövessük Krisztust, mert őt követve a jót követjük az »abszolút szinten«.”

Az imaest a vallásfelekezeteket képviselő lelkipásztorok áldásával zárult.

A fiatalok megköszönték, hogy együtt imádkozhattak a hitben való egységért. A temesvári ökumenikus ifjúsági csoport meghívta a jelenlévőket a május 1. és 7. között a Temesvár, Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megrendezendő ökumenikus ifjúsági fesztiválra.

Azt is elhatározták, hogy 2024-ben az ökumenikus ifjúsági találkozónak a temesvár-belvárosi református templom ad helyet.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria