Ökumenikus imádságot tartanak Budapesten napjaink vértanúinak emlékére

Hazai – 2023. március 30., csütörtök | 20:50

Április 4-én, kedden 19 órakor az Egyetemi (Kisboldogasszony-)templomban Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök vezeti a Sant’Egidio közösség által szervezett imádságot, amelyen megemlékeznek négy földrész vértanúiról.

Imádsággal szolgál Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Fekete Károly református püspök (Tiszántúli Egyházkerület), valamint más keresztény egyházak képviselői.

Napjainkban sok keresztény adja életét az evangéliumért. Számos országban üldözik őket, másutt a háború, a terrorizmus áldozataivá válnak, vagy életüket adják a rájuk bízottakért, például járványok idején. Az ő emlékezetük a nagyhét szívében elővételezi az Úr Jézus passióját, kereszthalálát, de feltámadását is, mert a mártírok a szeretettel győzelmet arattak az önszeretet fölött.

II. János Pál pápa 2000. május 7-én a római Colosseumban ökumenikus igeliturgiát vezetett a 20. század vértanúinak emlékére. A mártírium négy földrészen folytatódik. Az elmúlt években megemlékeztek – többek között – a 2005 augusztusában Taizében meggyilkolt Roger Schütz testvérről; Andrea Santoro atyáról, akit 2006 februárjában a törökországi Trabzonban lőttek agyon, miközben kis templomában imádkozott; a Jemenben meggyilkolt Szeretet Misszionáriusairól, vagy a nyolcvanhat esztendős korában a franciaországi Saint Etienne-ben, saját templomában leszúrt Jacques Hamel atyáról; a 2003 márciusában Budapesten meggyilkolt Andorka Eszter evangélikus lelkésznőről és a 2013 szeptemberében Cibakházán megölt Szarvas András katolikus plébánosról.

Megemlékeznek mindazokról a keresztényekről, akiknek tanúságtételét nem ismerjük, de

akik számára saját életük megmentésénél fontosabb volt az evangélium és a rájuk bízottak megmentése, akiknek nevét feljegyezték az élet könyvében.

Az imádság alkalom arra, hogy kérjük az Urat a megpróbáltatások között élő testvéreinkért is.

A szervezők szeretettel hívnak mindenkit az ökumenikus imádságra.

Forrás: Sant’Egidio közösség

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria