Önként, közösségben, másokért: 8 ezer fiatal követte a 72 óra hívását

Hazai – 2015. október 10., szombat | 14:54

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Jót (t)enni jó!” programja adott keretet a 72 óra kompromisszum nélkül sajtóeseményének Budapesten október 10-én, a történelmi egyházak képviselőinek – Székely János katolikus, Bogárdi Szabó István református és Gáncs Péter evangélikus püspök – részvételével.

A szeretetszolgálat Kerék utcai játszóterén önkéntesek várták a történelmi egyházak és a kormányzat képviselőit, hogy gyerekeknek szóló programokba ágyazva foglalják össze a a 72 óra idei tevékenységét.

A sajtóeseményen a történelmi egyházak részéről részt vettek: Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A kormányzat képviseletében megjelentek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára; Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár; valamint Gidófalvy Dénes, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat főtanácsadója. A házigazda Magyar Máltai Szeretetszolgálatot Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője képviselte.

A rendezvény résztvevőit Jakab Rita, az Ökumenikus Ifjúsági Iroda projektvezetője köszöntötte. Elmondta, a három történelmi egyház összefogásával, kormányzati támogatással megvalósuló 72 órát bemutató sajtóeseményt azzal a céllal rendezik meg évről évre, hogy ezzel is népszerűsítsék az önkéntességet, és felhívják a figyelmet a fiatalok erejére, kreatív jelenlétére a társadalomban.

A 72 óra idei fővédnöke, Vecsei H. Miklós azt emelte ki: a 72 óra választ ad mindazoknak, akik szeretnének segíteni másokon, de nem tudják, hogyan és mit. Elmondta, az országjáráson eljutott az önkéntes program számos vidéki helyszínére, és tapasztalatai megerősítették hitét, hogy működik a segítő szolgálat, az emberek tudnak egymásért tenni.  

Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke egy gyerekkori élményét idézte fel: testvérével 16 évesen kerültek kapcsolatba állami gondozásban élő gyerekekkel, megszerették őket és elkezdték „patronálni” néhányukat. És ebből életre szóló kapcsolat lett.

A püspök szerint nagyon fontosak azok a kezdeményezések, amelyek embereket mozgósítanak önkéntes munkára, mert világunkban sok az olyan probléma, melyeket intézményesen nem lehet megoldani. A 72 óra is egy ezen lehetőségek közül, melybe fiatalok sokasága teszi bele a szívét, hogy ezzel szebbé tegye a világot.

Nem tesznek mást, mint amit a Szentírás tanít: testvérként, egyetlen test tagjaiként segítik egymást, megosztva örömöt, bánatot. Amíg emberek egymásra találnak, és ezt segíti elő a 72 óra is, addig van jövő – fogalmazott a püspök.

Egy budapesti óriás lakótelep közepén vagyunk egy játszótéren, közintézményekkel körülvéve – dicsérte a helyszínválasztást Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. – Kis sziget ez a játszótér a tízemeletesek között, a Szentendrei út forgalmától néhány méterre.

Ami mindenkié, az senkié, sorsa a pusztulás – emlékeztetett a kommunista időszak tapasztalatára. – Most ennek a fordítottját éljük meg a 72 óra során: ami a miénk, lehet mindenkié, de úgy, hogy hozzáteszünk valamit, hogy szebb legyen. 

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a 72 óra szlogenjéből – Itt vagyok – kiindulva fejezte ki örömét, hogy a fiatal nemzedék „itt van”, kompromisszum nélkül kész segíteni, ahol nekünk keresztény embereknek felelősségünk van.

Aktivitásuk a jövőnk záloga – csatlakozott Székely Jánoshoz az evangélikus egyház püspöke, aki szerint tanulhatunk a fiataloktól, ők azok, akik túl tudnak lépni különbségeken, ezzel modellt adnak az ökumenikus együttélésre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a 72 óra hadüzenet a közönynek. Méltatta az Ökumenikus Ifjúsági Iroda tevékenységét: hiszen a szervezet évről évre megteremti a találkozási lehetőséget a segítő és a megsegített között.

Akiről gondoskodnak, az megéli, hogy nincs magára hagyva; aki segít, megtapasztalja, panaszkodásra nem neki van oka – mutatott rá az államtitkár, majd kiemelte annak értékét, hogy a fiatalok mindezt közösségben teszik. Elsimeréssel szólt arról, hogy folyamatos nő társadalmunkban az önkéntességet vállalók aránya, ami a közösségért felelős polgár egyik ismérve a demokratikus társadalomban.

Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel – idézte Teréz anyát Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. – Ennek a szolgálatnak ad teret a 72 óra. Mindenki megtapasztalhatja, hogy a megtett kis dolgoknak, amelyekkel az egyik ember a másiknak segít, mekkora értéke van. A kezdeményezés üzenetét így fogalmazta meg: ne csak magát lássa a gyerek, hanem a szomszédot is, és ez legyen élete természetes része. A közösségi szolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy az egymásnak való segítés az ember természetéből fakadó tevékenység.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes azt emelte ki, hogy a közösségi szolgálat során nyitottságot tanulhatnak a résztvevők, ami közelebb tudja vinni őket a társadalom megértéséhez. Elmondta, Budapesten 57 csapatban 587 önkéntes vett részt különböző projektekben. Széles volt a tevékenységek palettája, ahol segítettek. A főpolgármester-helyettes dicsérte, hogy a feladatok kialakításában a társadalom legkülönbözőbb rétegeinek igényére  igyekeznek odafigyelni. 

Morva Emília a házigazda Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében köszöntötte az esemény résztvevőit. Elmondta, mekkora öröm a szeretetszolgálat számára, hogy a történelmi egyházak püspök képviselői egyszerre tisztelték meg őket jelenlétükkel. De a nap erejét mégsem ez adja, hanem az a harminc önkéntes, akik nemcsak ma, a 72 óra kompromisszum nélkül keretében jöttek el segíteni a játszótérre, hanem egész évben járnak a gyerekekhez játszani. Morva Emília beszámolt arról a projektről, amely ezzel a nappal indul a Kerék utcai játszótér életében: A Jót (t)enni jó! keretében minden szombaton meghívnak a játszótérre harminc gyermeket játszani és közösen ebédet készíteni. A szeretetszolgálat képviselője meghívta az egyházak és a kormányzat képviselőit, vegyenek részt a Jót (t)enni jó! első progamnapján.

A máltai játszótér mint helyszínválasztás nem volt véletlen: kalandparkkal, közös játékkal, kézműves tevékenységgel és közösen készített meleg ebéddel várták a gyerekeket.

72 óra kompromisszumok nélkül: 40 ezer fiatal, 150 településen, 2 ezer közhasznú projekt

Idén nyolcadik alkalommal végeznek fiatalok 72 órán keresztül csoportokban és egyénileg önkéntes munkát. A közösségi szolgálat során játszóterek felújításában, intézmények környezetének rendezésében, erdőtakarításban, szociális feladatokban, kulturális műsorok szervezésében segédkeztek.

A 72 óra kompromisszum nélkül Németországból indult 2002-ben. 2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország, 2012-ben Csehország is bekapcsolódott az akcióba. A közösségi szolgálat 2010 óta több mint 40 ezer fiatalt mozgatott meg országszerte, akik közel 150 településen, csaknem 2 ezer közhasznú projektet hajtottak végre.

Fotó: Petneházy Gyögyvér/72 óra kompromisszum nélkül

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria