Önkéntes pszichológusokat keres a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2014. november 4., kedd | 18:14

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapestre és környékére keres önkéntes szakembereket hosszú távra. A program koordinátora tájékoztatta szerkesztőségünket.

A szervezet budapesti és környéki intézményeibe keres önkéntes, felsőbb éves vagy gyakorló pszichológusokat, minimum a tanév végéig.

Rendszeres szupervízió és kapcsolattartás mellett a pszichológiai tanácsadás heti 3-5 órát tesz ki. November 9-ig lehet jelentkezni a molnar.simon@maltai.hu e-mail címen – írja felhívásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Molnár Simon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zuglói átmeneti otthonának vezetője, a pszichológus-önkéntes program koordinátora szerkesztőségünk kérdésére elmondta: a szociális munka nemcsak funkcionális segítségnyújtás számukra, hanem ennél teljesebb, átfogóbb támogatást szeretnének nyújtani az embereknek. A szeretetszolgálatnál dolgozó szociális munkások szakmailag képzettek, vezetnek segítő beszélgetéseket, de gyakran van szükség pszichológus segítségére: a hajléktalanellátás területén, a családok átmeneti otthonaiban, az idősgondozásban és a máltai játszótereken is.


A kezdeményezésnek több előzménye is van. A szenvedélybetegellátás területén a szeretetszolgálat munkatársai mellett már régóta dolgoznak önkéntes pszichológusok. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik intézménye a családterápiás képzés gyakorlati helyszíne a pszichológus hallgatók számára. Ezek mellett az előző évek gyakorlata azt bizonyította, hogy még egy olyan összetett szervezési feladatokat igénylő szolgálat is fenntartható önkéntes munkával, mint a mentőszolgálat. A Máltai Szeretetszolgálat rohamkocsija csak önkéntesekkel (orvosokkal, ápolókkal, sofőrökkel) dolgozik.

Molnár Simon hangsúlyozta azt is, hogy egy ilyen programban nagyon fontos a kereslet-kínálat közti egyensúly megteremtése is. A pszichológusképzésnek a főiskolákon csak kis része a gyakorlat, ugyanakkor a hallgatóknak fontos, hogy tapasztalatot szerezzenek. Ehhez szakmai támogatást is kapnak: a szeretetszolgálat intézményeinél a felkészítés és a szupervízió része a közös munkának. A pszichológusok egyfajta szakmai műhelyt alkotnak, egymást segítik tapasztalataikkal. A végzős hallgatóknak ezen kívül a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet, hogy van gyakorlati tapasztalatuk.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria