Örök nyugalomra helyezték Karl-Josef Rauber bíborost, hazánk egykori apostoli nunciusát a Vatikánban

Kitekintő – 2023. április 2., vasárnap | 17:20

Karl-Josef Rauber német bíborost, Magyarország egykori nunciusát március 31-én, pénteken temették el a német zarándokok vatikáni temetőjében, a Campo Santo Teutonicóban. A gyászmisét a bíborosi kollégium dékánja, Giovanni Battista Re mutatta be. A temetési szertartást Peter Birkhofer freiburgi segédpüspök vezette.

A temetésen részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a temetés napján Orbán Viktor miniszterelnök lerótta kegyeletét Karl-Josef Rauber bíboros ravatalánál.

Karl-Josef Rauber bíboros, giubalzianai címzetes érsek március 26-án, 88 éves korában hunyt el Németországban. Hat európai országban képviselte a Szentszéket. 1997-től 2003-ig Magyarország és Moldova nunciusa volt. Ferenc pápa 2015 februárjában kreálta bíborossá.

Re bíboros beszédében kiemelte Rauber bíboros emberségét, kedvességét, kiegyensúlyozottságát és nagyszerű lelkiségét. 

A szertartáson több püspök és bíboros is részt vett, köztük Gerhard Ludwig Müller és Walter Kasper német bíborosok; XVI. Benedek pápa volt magántitkára, Georg Gänswein érsek és a bíborosi kollégium dékánhelyettese, Leonardo Sandri bíboros.

Müller bíboros átadta Peter Kohlgraf mainzi megyéspüspök üdvözletét, akinek egyházmegyéjében Karl-Josef Raubert 1959-ben pappá szentelték. Gerhard Ludwig Müller emlékeztetett a vatikáni diplomáciai szolgálat fontosságára, mely egyben az Egyház egységének szolgálata is. Egy helyi egyház nem járhatja a saját útját – fogalmazott Müller bíboros. – Az egység és az igazság útját járjuk a Szentatyával.

Campo Santo Teutonico

A 8. század végétől a Vatikán falain belül, a Szent Péter-bazilikától nem messze egy temetőt hoztak létre, ahol főként német nyelvű zarándokokat temettek el – ez a Campo Santo Teutonico. A német és flamand nyelvű temetőben sok „német-római” lelt végső nyughelyre. Bizonyos feltételek mellett ma is lehetséges ott temetkezni. A pálmafák árnyékában fekvő kis temető általában délelőttönként nyitva áll a látogatók előtt. (domradio.de)

Forrás: katholisch.de

Fotó: Fábián Attila; KNA; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria