Országos díjat nyert Farkasné Székely Kamilla, a pécsi székesegyházi nagycsaládos közösség alapítója

Hazai – 2022. január 18., kedd | 9:00

„Vannak tevékenységek, amelyek a pénztárcát gazdagítják, és vannak olyanok, amik a szívet és a lelket.” Ilyen szolgálatot végez Farkasné Székely Kamilla, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete pécsi szervezetének alapítója, aki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete ajánlására 2021-ben a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte el közösségi kategóriában.

A díjjal azokat a civil szektorban tevékenykedő kiválóságokat ismerik el, akik különös odaadással dolgoznak a fogyatékossággal élőkért, az idősekért és a családokért. Tevékenységükkel maradandó értéket teremtenek, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé.

Farkasné Székely Kamilla a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének egyik alapító tagja, 2002-ig a szervezet elnökeként tevékenykedett. Jelenleg programokat, képzéseket szervez, pályázatokat ír, és projektvezetőként koordinálja a programok végrehajtását, kapcsolatot tart az állami és civil szervezetekkel. Nyolc gyermeke és huszonöt unokája van.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete 1989-ben alakult meg Pécsett, és már induláskor élő közösségként kezdték el aktív tevékenységüket a helyben élő nagycsaládosokért. Kezdetekben a pécsi székesegyház plébániája adott otthont találkozóiknak, ezt a helyet tekintik egyesületük bölcsőjének, amelyet nevükben és az egyesület logójában egyaránt őriznek. Céljuk az élet, az anyaság védelme, a nagycsaládos értékek felmutatása, a családok érdekvédelme, közösségszervezés, az egy férfi és egy nő elköteleződésén alapuló házasságért és a jövő generációért érzett felelősség megerősítése.

1993 áprilisában csatlakoztak a Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez. A közösséget 200 család, mintegy 1300 ember alkotja. 2019. szeptember 1-jén, fennállásuk harmincadik évfordulóján munkájuk elismeréséért a város napja alkalmából rendezett ünnepségen a Pécs városa által adományozott Pro Communitate díjat vehették át.

Farkasné Székely Kamilla a díj kapcsán a Civilút Alapítvány YouTube-csatornáján nyilatkozott.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria