Országos gyűjtést hirdet a püspöki konferencia az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

Hazai – 2017. június 8., csütörtök | 14:53

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 6-án és 7-én megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára június 8-án sajtótájékoztatón ismertette az ülésen tárgyalt témákat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A püspöki konferencia tagjai folyamatosan nyomon követik közel-keleti keresztény testvéreink helyzetét. Gyakran személyes találkozásokon keresztül, közvetlenül hallgatják meg az ott élők nehézségeiről, ugyanakkor reményeiről is szóló beszámolókat.

A püspökök testülete ismerve sok keresztény közösség helyzetét úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet, amelyhez egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003) keresztül tudnak majd hozzájárulni. A gyűjtés elsődleges célja, hogy segítséget tudjunk nyújtani azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését. A támogatásokat már mostantól át lehet utalni az erre a célra kijelölt számlára, a gyűjtés a tervek szerint augusztus végéig tart.

Az anyagi támogatás nemcsak konkrét segítséget jelent az elüldözött családok számára, hanem a keresztény közösség testvéri szolidaritásának kifejeződése is. Alapja annak a reménynek, hogy Isten a legnehezebb helyzetben élők számára is előkészíti a jövőt és a békét. A hívek pedig az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával mennyei Atyánk irgalmas szeretetéről tesznek tanúságot.

Az ülésen döntés született arról, hogy a 2018 őszén tartandó, az ifjúság témájával foglalkozó püspöki szinódus előkészítéseként az MKPK Ifjúsági Bizottsága felmérés segítségével fogja megkérdezni a fiatalokat az Egyházat érintő kérdésekről. Ez a kezdeményezés kapcsolódik a Püspöki Szinódus Titkársága által meghirdetett felméréshez, amely internetes kérdőív segítségével fog tájékozódni a témában.

Nemrég bemutatták a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logóját, amelynek megalkotója a 78 éves Lampert János grafikusművész.

A téma kapcsán a püspökök testülete meghallgatta Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolitát az Oltáriszentség tiszteletéről a bizánci rítusú liturgiában.

Zarándoklat és találkozás, hagyomány és élmény, hit és öröm – ezekkel a hívószavakkal szervezi a Győri Egyházmegye Szent László király jubileumi évének kiemelt eseménysorozatát június 26-án és 27-én Győr belvárosában. A rendezvénnyel egy időben, hozzá kapcsolódva szintén Győrben kerül sor a KATTÁRS programsorozatra, amelynek idei mottója: „A családban megélt szeretet öröme az Egyháznak is öröme” (Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítása alapján). A két eseményről részletesen a mellékelt anyagokból, illetve a www.gyor.egyhazmegye.hu és a www.kattars.hu oldalakon tájékozódhatnak.

A sajtótájékoztató végén Mohos Gábor, a konferencia titkára kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg is folyamatban van az iraki Erbíl városában egy iskola építése, mely várhatóan őszre fog elkészülni. Az MKPK gyűjtése során beérkező adományokat nagy valószínűséggel olyan települések, lakóházak újjáépítésére fordítják, ahova vissza tudnak költözni a háború során elüldözött keresztények.

Forrás: MKPK

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria