Több mint ezer horvát zarándok érkezett a Vas megyei Nardára

Hazai – 2019. május 24., péntek | 11:58

Május 19-én rendezte meg az Országos Horvát Önkormányzat az idei országos horvát zarándoklatot a Vas megyei Nardára, ahova több mint ezer zarándok érkezett Magyarország horvátok lakta részeiből.

Narda ugyan nem búcsújáró hely, mint Máriagyűd, Hercegszántó vagy éppen Homokkomárom, ahol a korábbi években voltak a horvát zarándoklatok – mégis, mivel a szentpéterfai nemzetiségi plébánia horvát falvai Narda vezetésével kapták meg egy évre a mariazelli Vándor Szűzanya-szobrot, így erre a gradistyei horvát településre esett az Országos Horvát Önkormányzat választása.

A szentpéterfai nemzetiségi plébániához Felsőcsatár/Gornji Četar, Horvátlövő/Hrvatske Šice, Narda/Narda, Pornóapáti/Pernau, Szentpéterfa/Petrovo Selo és Vaskeresztes/Großdorf hívei tartoznak. A Vándor Szűzanya-szobor 46 éve jár körbe a környék horvát falvai között.

A helyiek lelkesen készültek a találkozóra, melyre várakozáson felül sokan, több mint ezren érkeztek vasárnap Nardára. Nemcsak belföldről, hanem a szomszédos Ausztria horvát községeiből és Szlovákiából, valamint a horvátországi testvértelepülésről, Muraszerdahelyről is jöttek zarándokok, Kőszegről ráadásul gyalogosan. Az eseményen részt vett Horvátország magyarországi nagykövete, Mladen Andrlić is.

A horvát nyelvű ünnepi szentmisét, amit a plébániaudvaron felállított rendezvénysátorban tartottak, a kópházi származású Mogyorósi Ányos bencés szerzetes celebrálta. Szentbeszédében kitért arra, hogy Mária palástja hozta össze a horvátokat ma Nardára, és az evangéliumban megfogalmazott jézusi szavakat – „Úgy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket” – mindig a jelenben, az adott pillanatban, az adott napon igyekezzünk megélni.

A szentmisén a zenei szolgálatot a nagyrészt gradistyei horvátokból álló, a Kismartoni (Eisenstadt) Egyházmegye által alapított Pax et Bonum 150 fős kórusa biztosította. A kórus tagjai különböző horvát településeken próbálnak hétről-hétre. A szentmise perselyadományával a nardai horvát nemzetiségű óvoda újbóli megnyitásához járultak hozzá.

A szentmisét követően szeretetvendégség, tamburazene, tánc várta az ideérkezőket; a zarándokok elcsendesedésre, imádságra betérhettek a község templomába, ahol a Vándor Szűzanya közbenjárásáért is fohászkodhattak.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria