Országos teremtésvédelmi képzést tartottak Esztergomban

Hazai – 2017. március 7., kedd | 14:35

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel karöltve országos teremtésvédelmi képzést szervezett február 24–25-én az esztergomi Szent Adalbert Központban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke bevezető előadásában a teremtésvédelem és a kinyilatkoztatás kapcsolatáról beszélt, valamint a bibliai teremtéstörténet és az evangéliumok elemzése során figyelemre méltó párhuzamokat mutatott fel napjaink környezetvédelmi törekvései és az Egyház társadalmi tanítása között.

Nemes Csaba ezután a környezetvédelem alapjait mutatta be; délután, a csoportbeszélgetéseket követően pedig Zlinszky János egyetemi docens beszélt a környezetvédelem történetéről és az Egyház teremtésvédelmi tanításáról Boldog VI. Páltól Ferenc pápáig.


A Szent Adalbert Központ kápolnájában tartott szentmise után Nobilis Márió főiskolai adjunktus ismertette a téma lelkipásztori összefüggéseit és a helyi egyházi közösségek cselekvésének lehetséges módjait, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a nap.

Másnap, szombaton Kükedi Zsolt helyigazdaság- és közösségfejlesztési szakértő többek között jó gyakorlatokat, praktikus tudnivalókat és pályázati lehetőségeket mutatott be. Rohály Gábor, a Naphimnusz Egyesület elnöke, a kétnapos képzés moderátora a társadalmi kapcsolatok fontosságára és a civil szervezetekkel való együttműködés lehetőségeire hívta fel a figyelmet előadásában, végül Hölvényi György európai parlamenti képviselő néhány konkrét probléma kifejtésével felvázolta a környezetvédelem európai távlatait.

A program élménymegosztással és a közös cselekvés lehetőségeinek számbavételével, illetve azzal a reménnyel zárult, hogy a kezdeményezés a jövőben folytatódik tovább.

A képzésre minden magyarországi egyházmegyéből érkeztek résztvevők, mintegy negyvenen, akik ismeretekkel és gyakorlati ötletekkel egyaránt gazdagodhattak a két nap során. A Győri Egyházmegyét Dékány Ferenc püspöki irodaigazgató, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) igazgatója, lipóti plébános és Paksa Balázs ifjúsági és sajtóreferens képviselték.


Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria