VI. Pál televízión, élő adásban követte ötven éve a holdraszállást

Kitekintő – 2019. július 20., szombat | 22:36

Ötven évvel ezelőtt, 1969. július 20-án az ember eljutott a Holdra. A RAI olasz állami televízió és a Vatikáni Rádió mikrofonjai megörökítették Montini pápa reakcióját, amint a képernyő előtt ülve széttárja karját és hálát ad Istennek a nagy űrbeli vállalkozásért.

A RAI által a Vatikáni Rádiónak rendelkezésre bocsátott, közel hatperces videóban megláthatjuk a tudomány és a hit találkozását. Az összeállítás bemutatja, hogy VI. Pál pápa miként követte az Apollo 11 missziójának holdraszállását a Róma közelében fekvő Castel Gandolfóban található Vatikáni Csillagvizsgálóból.

A rendkívüli felvétel elején VI. Pált látjuk, amint a jezsuita rendre bízott Csillagvizsgáló teleszkópjába tekint az égboltot fürkészve, miközben zajlik a televízióban az élő közvetítés a holdraszállásról. A csillagászati távcsőtől eltávolódva a pápa aztán leül a televízió elé és az egész világgal együtt követi a történelmi eseményt.

Miután az olasz újságíró, aki közvetített, bejelentette, hogy sikerült a leszállás, VI. Pál kitárta karjait és első szavai ezek voltak: „Deo gratias”, hála Istennek. A houstoni NASA-központból közvetítő olasz tudósító magyar idő szerint 22.17-kor jelentette be, hogy az ember által vezetett űrhajó leszállt egy másik égitestre, a Holdra. Ekkor VI. Pál először olasz, majd angol nyelven felolvasta üzenetét az asztronautáknak, Neil Armstrongnak, Edwin Aldrinnak és Michael Collinsnak. Beszédét befejezve a pápa oldalra tekintett és mosolygott.

A sikeres holdraszállást követően VI. Pál pápa 1969. október 16-án 
fogadta a három amerikai űrhajóst a Vatikánban

„Dicsőség Istennek a mennyben és béke a földön a jóakaratú embereknek!” – e szavakkal kezdte üzenetét VI. Pál ötven évvel ezelőtt.

„Az angyaloknak ezek az áldott szavai akkor hangzottak fel, amikor Krisztus, akinek mi alázatos képviselői vagyunk, az istenség messzeségéből eljött közénk. Most mi is elismételjük e szavakat mint az egész földi világunk ünnepi himnuszát. E föld immár nem leküzdhetetlen határa az emberi létezésnek, hanem határtalan terek és új sorsok nyitott kapuja. Dicsőség Istennek!

Tisztelet nektek, e nagy űrbeli vállalkozás megvalósítóinak! Tisztelet a felelősöknek, a tudósoknak, az ötletgazdáknak, a szervezőknek és a munkásoknak! Tisztelet mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a merész repülést! Tisztelet nektek, akik valamilyen módon részt vettetek ebben! Tisztelet nektek, akik egyedülálló műszereitek előtt ültök és irányítotok, nektek, akik tájékoztatjátok a világot erről a vállalkozásról és az óráról, amely kiszélesíti az ember bölcs és merész uralmát az ég messzeségébe. Tisztelet, üdvözlet és áldás!”

Itt angol nyelvre váltva folytatta beszédét a pápa: „Innen, a Castel Gandolfó-i csillagvizsgálójából VI. Pál pápa szól hozzátok, űrhajósok. Tisztelet, üdvözlet és áldás nektek, a Hold, éjszakáink és álmaink halvány lámpása meghódítóinak! Hozzátok el neki élő jelenlétetekkel a szellem hangját, az Istennek, a mi Teremtőnknek és Atyánknak szóló himnuszt. Közel vagyunk hozzátok jó kívánságainkkal és imáinkkal. Az egész Katolikus Egyházzal együtt VI. Pál pápa üdvözöl benneteket.”

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria