Pakisztán Pandzsáb tartományában betiltják a keresztény kisebbséget diszkrimináló álláshirdetéseket

Kitekintő – 2022. június 2., csütörtök | 17:40

Pandzsáb és Szindh tartományokban a civil társadalom és a keresztény szervezetek régóta kampányolnak azért, hogy a nyilvános álláshirdetésekben ne szerepelhessen a gyakran feltüntetett szükséges előfeltétel: „kizárólag nem muszlimoknak”. Olyan rendeleteket kérnek, amelyek betiltják az állami szervek által kiírt diszkriminatív hirdetéseket, melyek sértik a vallási kisebbségek tagjainak becsületét.

„Üdvözöljük Pandzsáb tartomány kormányának múlt heti bejelentését, mely szerint elrendelik, hogy a kormányzati hivatalok hirdetéseikben vagy pályázati felhívásaikban többé nem nevezhetnek meg vallási hovatartozást, és nem kereshetnek kifejezetten keresztény embereket köztisztasági, utcaseprői állások betöltésére. Harmincévnyi küzdelem után végre elértünk valamit. E gyakorlat a Pakisztánban élő vallási kisebbségek alapvető emberi jogainak nyilvánvaló megsértése: a kormányzati intézmények hirdetéseiben ugyanis kimondottan keresztény vagy más, nem iszlám vallási kisebbséghez tartozó állampolgárokat keresnek a legalantasabb munkák elvégzésére, mint az utcák vagy a szennyvízcsatornák tisztítása” – erről számolt be a Fides hírügynökségnek Peter Jacob katolikus vezető, az emberi jogok ismert védelmezője Pakisztánban.

Peter Jacob, a civil társadalomban aktívan tevékenykedő nem kormányzati szerv, a Társadalmi Igazságosság Központjának elnöke kijelentette: „Kérjük a kormányt, hogy tegyen új bejelentést, melyben szankciókat vet ki mindazokra, akik nem muszlimok számára hirdetnek munkát. Keresztényként nemcsak a keresztényekért, hanem az egész emberiségért emeljük fel a hangunkat, és ezért a kormány bejelentésének nem csak a keresztényeket kell megemlítenie: a többi vallási kisebbség jogait is védenie kell. Semmilyen hitvallásra való hivatkozás nem lehet a munkakeresés előfeltétele.”

Pandzsáb általános igazgatási és közszolgáltatási minisztériuma május végén az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (NHCR) sokadik felszólítása után elismerte, hogy a nyilvános álláshirdetésekben nem szabad említeni a jelöltek keresztény vallását. E diszkriminatív, megalázó hozzáállást a pakisztáni civil társadalom szervezetei széles körben kritizálták. A bejelentésben megállapították, hogy ezek a hirdetések megsértik a pakisztáni alkotmány 27. cikkének első bekezdését, illetve a pakisztáni kormány által ratifikált, az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottsága (CERD) egyezményének első hét cikkelyét. A bejelentést, amit Pandzsáb tartomány miniszterelnökének jóváhagyásával tettek közzé, prioritásként továbbították minden közigazgatási osztálynak, arra kötelezve őket, hogy helyezzenek hatályon kívül minden, az említett diszkriminációt előidéző rendeletet.

Az emberi jogok és a kisebbségek védelmezésében aktívan tevékenykedő keresztény Aqsa Kanwal a Fides hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „Sértő és súlyosan diszkriminatív volt olvasni a közintézmények kiírásait, melyekben vallási kisebbségekhez tartozó emberek számára hirdettek megalázó munkákat. Üdvözöljük ezt a bejelentést, és reméljük, hogy minden hátrányosan megkülönböztető állami gyakorlatot eltörölnek majd.”

Bonnie Mendes pakisztáni katolikus pap a Fides hírügynökségnek küldött üzenetében azt írta: „Ez a bejelentés egy pozitív lépés. Szigorú büntetést kellene kiszabni, ha a köztisztviselők nem tartják tiszteletben.”

Pakisztán nagyobb tartományaiban – mint Pandzsáb és Szindh – a civil társadalom és a keresztény szervezetek régóta kampányolnak azért, hogy a köztisztasági alkalmazottaknak, utcaseprőknek és csatornatisztítóknak kiírt nyilvános álláshirdetésekben ne szerepelhessen az oly gyakran feltüntetett szükséges előfeltétel: „kizárólag nem muszlimoknak”. A kampányban olyan rendeleteket kérnek, melyek végleg betiltják az állami szervek által kiírt diszkriminatív hirdetéseket, ezek ugyanis „sértik a vallási kisebbségek tagjainak becsületét, és rávilágítanak a nem muszlimok megvetésének kultúrájára”.

Pakisztánban az utakat, kórházakat, iskolákat, közintézményeket és csatornákat tisztító munkások körülbelül 95 százaléka valamely vallási kisebbség tagja. Az a tény, hogy ezek a munkások vallási kisebbségekhez tartoznak, az indiai szubkontinens társadalmaiban ma is jelen lévő ősi felfogáshoz, a kasztrendszerhez vezethető vissza, mely az alsó kasztokra hagyja az alantas munkák elvégzését. Ezek olyan munkák, amelyeket a muszlimok megtagadnak. „Ez kettős mérce” – hangsúlyozta korábban a Pakisztáni Püspöki Konferencia Igazságosság és Béke Bizottsága, panaszt téve a vallási kisebbségeket érő diszkriminatív bánásmód ellen.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria