Pakisztánban egyre több keresztényt vádolnak káromlással

Kitekintő – 2014. január 24., péntek | 9:00

A keresztények egységéért folytatott ökumenikus imahét idején az Olaszországban élő pakisztáni keresztények szervezetei Rómában tartottak tanácskozást.

A keresztények komolyan aggódni kezdtek, amikor decemberben a szövetségi saría-bíróság azt kérte a pakisztáni kormánytól, hogy halálbüntetéssel sújtsanak mindenkit, akit káromlással vádolnak. Az eddigi gyakorlat életfogytiglani börtönbüntetést alkalmazott. Az Olaszországban élő pakisztáni keresztények elmondták: a káromlási törvényt gyakran eszközként használják a kisebbségek ellen. 2013-ban 32 káromlási ügyet jegyeztek, ebből 16 esetben keresztényeket vádoltak.

Marta Petrosillo, a pakisztáni keresztények szövetségének tagja elmondta: a Korán káromlása nem jelenti azt, hogy valaki szándékosan káromolja a szent iratot. Elég, ha a Korán egy példánya véletlenül kiesik a kezéből, vagy véletlenül rátapos egy újságra, amelyben benne van a Korán egy verse.

Asia Bibi 2009 óta van börtönben káromlás vádjával. A Human rights watch tanácsadója így beszélt róla: „Karácsonykor találkoztam a gyermekeivel, elkeserítő helyzet: nekik is joguk lenne arra, hogy családban éljenek! Asia Bibi úgy bűnhődik, hogy nem követett el semmiféle bűnt, ki tudja, miért tartják fogva.”
A Pakisztáni Keresztények Szövetsége képviseletében Adan Farhaj elmondta: napjainkban nagyon fontos a közösségi média szerepe abban, hogy ezek az üldözöttek hallatni tudják a hangjukat. A szegény országokban előfordulhat, hogy valakinek még egy ágya sincs, amelyen aludhat, de mobiltelefonon keresztül el tudja érni a Facebookot és képes kommunikálni a világgal. Nagyon fontos szerepe van a médiának abban, hogy hangot adjon a szenvedőknek, hogy kapcsolatokat alakíthassanak ki a világgal.

Attilio Tamburini, az olasz külügyminisztérium vallásszabadsággal foglalkozó megfigyelőközpontjának felelőse elmondta: a nemzetközi közösség nagyon sokat tehetne ezekért a szegény országokért. Az emberi jogok tiszteletben tartásától tehetnék függővé a gazdasági segítségnyújtást, a kereskedelmi kapcsolatok folytatását. De sajnos szinte semmi nem történik, mert a gazdasági érdek győzedelmeskedik az emberi jogok tiszteletben tartása felett.

Asia Bibiról, a pápának írt leveléről korábbi hírünkben olvashat.

Vatikáni Rádió (IT)/Magyar Kurír
(tzs)