Pakisztánban káromlással vádoltak meg két keresztény ápolónőt

Kitekintő – 2021. április 12., hétfő | 16:55

A pakisztáni Pandzsáb államban, Faiszálábádban azzal vádoltak meg két keresztény ápolónőt, hogy meggyalázták a Koránt. A pakisztáni büntetőtörvénykönyv elhíresült káromlási törvényének 295. B cikkelye az iszlám szent könyvének megsértését bünteti.

A nyomozás első jegyzőkönyvét április 9-én tették közzé. Az eljárás Mirza Mohammad Ali, a faiszálábádi kórház orvosa feljelentése nyomán indult el. A vádló szerint április 8-án a két keresztény nővér, Marjam Lal és Navis Arudzs letéptek egy szekrényről egy matricát, amelyen a Szent Korán versei álltak. Az orvos elmondta, hogy Navis Arudzs vette le a matricát, Marjamnak adta, aki a markába rejtette, amikor meglátta, hogy közeledik a főnővér, Rukhszana. Elbeszélése szerint a főnővér kérdésére Marjam nem tudott kielégítő magyarázatot adni. A főnővér eltette a matricát, és fotókat is készített. Másnap az iszlám hitű nővér jelentette az esetet a kórházvezetésnek és Fajszál Jakub egészségügyi ellenőrnek. Mindketten bűnösnek ítélték a keresztény nővéreket abban, hogy megszentségtelenítették a Szent Korán verseit, és feljelentést tettek káromlás miatt. A kórházban elszabadultak az indulatok, és az osztályon egy fiatal férfi, Muhammad Vakasz megpróbálta késsel megölni a keresztény ápolónőt, Marjamot, de csak a karján sikerült megsebesítenie. Jelenleg mindkét ápolónő rendőri felügyelet alatt áll.

Az igazságosság és béke pakisztáni püspöki bizottságának programjait koordináló Kasif Aszlam a Fides hírügynökségnek elmondta: „Újabb hamis vád keresztény nők ellen. Bizonyára személyes ellentét van az osztály dolgozói között, ezt a nyomozás során fel kell tárni. A keresztény hívők nagyon érzékenyek erre a témára, ráadásul azt tanítják nekik, hogy tisztelni kell más vallásokat. Nem hiszem, hogy a fiatal keresztény nővérek megszentségtelenítettek volna egy matricát, amely a Szent Korán verseit tartalmazza.”

Szalím Ikbal keresztény emberi jogi aktivista hozzátette: „Aggasztó látni, hogy egyre több embert vádolnak meg igazságtalanul káromlással, egyre több vallási kisebbséghez tartozó lányt kényszerítenek áttérésre. Idén ez a második regisztrált káromlási eset, korábban Tabitha Gill keresztény ápolónőt vádolták meg Karacsi kórházában. Most ugyanez történt Faiszálábádban… Felhívást intézünk a keresztény politikusokhoz, hogy igyekezzenek cselekedni és megvédeni népüket, a hívektől pedig azt kérjük, legyenek mindig óvatosak azokkal, akik személyes haragjuk, féltékenységük miatt a káromlás vádjának felhasználásával tőrbe csalhatják őket.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: AsiaNews; Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria