A pakisztáni káromlási törvény újabb áldozata egy fogyatékos kislány

Kitekintő – 2012. augusztus 22., szerda | 12:29

Káromlással vádoltak meg Pakisztánban egy 13 éves kislányt. A médiában Rimsha néven emlegetett gyermeket augusztus 17-e óta Iszlámábád közelében, Adiyala börtönében tartják fogva, amíg ki nem vizsgálják az ügyét. Pakisztánban gyakran előfordul, hogy vallási kisebbségekhez tartozó kiskorúakat káromlással vádolnak.

Felnőttek között van elzárva a keresztény kislány, aki ráadásul egyes források szerint Down-szindrómás, más források szellemi visszamaradottságról beszélnek. Azzal vádolják, hogy elégetett tíz oldalt abból a kézikönyvből, amelyből a Korán olvasását tanítják. Más szemtanúk azt állítják, hogy az eset a közös szemétlerakóhelyen történt, és a gyermek nem tudta, mit éget el, ráadásul valószínűleg nem is az ő családja dobta ki a lapokat.

Pakisztánban gyakran előfordul, hogy vallási kisebbségekhez tartozó kiskorúakat káromlással vádolnak. Amennyiben a vád a Korán lapjainak elégetése lesz, a kislányt akár halálbüntetéssel is sújthatják. Ha azonban a szemtanúk nem tudnak konkrét bizonyítékkal szolgálni, akár fel is menthetik a vád alól, ez esetben azonban szabadon bocsátását követően ki lesz téve a muzulmán fanatikusok támadásainak. Ezek a radikális muszlimok már több családtagját és más helyi katolikus családok százait menekülésre kényszerítették.

Az országban 3 millió keresztény él, a lakosság 1,6 százalékát teszik ki. A keresztények többsége igyekszik békében élni muzulmán szomszédaival.

Úgy tűnik, a nemzetközi közvélemény nyomására Zardari államelnök a jelen helyzetben nem követi elődjei magatartását, hanem elkérte az ügy dokumentációját, és kijelentette: „Védelmezni akarjuk a keresztények életét és tulajdonát.” Hozzáátette: meg kell akadályozni, hogy az ilyenek vádakat személyes érdekből használják fel a keresztények ellen.

Paul Bhatti, a pakisztáni miniszterelnök tanácsadója, a meggyilkolt kisebbségügyi miniszter testvére létrehozott egy muzulmán-keresztény vegyesbizottságot az ügy kivizsgálására és az Umara Jaffar-ben élő keresztények biztonságának védelmére. Hangsúlyozza, hogy a média és a civil társadalom is kiáll a kislány mellett, a fanatikusok indulatait azonban nehéz ellenőrzés alatt tartani – tájékoztat az esetről az Avvenire.

Magyar Kurír

(tzs)