Pakson tartják a római nemzetközi ministránszarándoklat pécsi egyházmegyei előtalálkozóját

Hazai – 2024. március 17., vasárnap | 13:00

A XIII. Nemzetközi Ministránszarándoklatot július 29. és augusztus 2. között rendezik meg Rómában, melynek egyik előtalálkozója lesz a Pécsi Egyházmegye április 13-i paksi ministránstalálkozója, ahova már várják a fiú ministránsok jelentkezését.

A Pécsi Egyházmegye Ministráns Referatúrája a paksi ministránstalálkozóra már várja a jelentkezéseket az alábbiak szerint:

A paksi ministránstalálkozó időpontja: április 13. (szombat), 9–15 óra.
Helyszín: Paks, Balogh Antal Katolikus Iskola és Gimnázium
Jelentkezési korhatár: betöltött 9. életév
Jelentkezési határidő: április 2.
Jelentkezés: Pécsi Egyházmegye Ministráns Referatúrája honlapján – Ministránsnap 

A paksi találkozón való részvétel egy előzetesen elkészítendő feladattal is kiegészül a római zarándoklat jelmondatához kapcsolódóan: „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (Iz 41,10), melyben videó- és fényképkészítésre, mese- vagy versírásra buzdítanak a szervezők.

Alkoss bármit, ami eszedbe jut az idézetről és szívesen megosztanád másokkal, csoportosan vagy egyénileg. A feladat beküldési határideje: április 5. A munkákat a pecsiministrans@gmail.com email-címre várják.

A nyári római nemzetközi ministránszarándoklat a szervezők szándéka szerint azt hivatott segíteni, hogy a résztvevők érezzék: az Úr mindannyiuk számára tartogat valami nagyszerűt, hogy ők is Isten tervének részei.

„Ezek a fiatalok az egyház jövőjének kulcsa” – mondta korábban Jean-Claude Hollerich bíboros (Luxemburg), a Ministránsok Nemzetközi Szövetségének elnöke a nemzetközi zarándoklat kapcsán.

Az esemény logója a pápai címer két kulcsból álló szimbólumát és a zarándoklat jelmondatából a „Veled” (Iz 41,10) szót tartalmazza. A kulcsok Szent Péterre és római sírjára, a zarándoklat célpontjára és a ministránsok szolgálatának egyetemes egyházi dimenziójára utalnak. A kulcsokat egy gyűrű köti össze a Szent Péter-bazilikát és a zarándoklat jelmondatát ábrázoló medálokkal. Ez hivatott jelezni, hogy az Egyház a népből, jelen esetben a Rómába érkező több tízezer fiatal ministránsból áll.

A logó kék, sárga és fehér színekben pompázik, melyek a feltámadás és Mária, az Istenanya színei, tehát az egész Egyház színei. A ministránsokat delegáló országok és egyházmegyék számára a logó változatai a nemzeti vagy egyházmegyei színekben készülnek, a jelmondatot az adott ország nyelvén nyomtatják.

A nemzetközi találkozó mottója a „Veletek”, Isten személyes megszólítása mindannyiunkhoz. A zarándokhimnusz fordítása így hangzik: „Veled vagyok, fogom a kezed, erőt adok az életedhez, a világhoz. Ne félj: én vagyok a te Istened! Ne félj: én veled vagyok!”

A római nemzetközi ministránszarándoklatra a Pécsi Egyházmegye Ministráns Referatúrájának honlapján lehet jelentkezni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria