Páli Szent Vince-napokat rendeztek Kapuváron

Hazai – 2021. szeptember 30., csütörtök | 9:45

Ebben a tanévben is háromnapos programsorozatot szervezett a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda védőszentje szeptember 27-i liturgikus emléknapjához kapcsolódóan.

Szeptember 24-én Szent Gellért püspök közbenjárását kérték az iskola tanulói és pedagógusai. A katolikus iskolák védőszentjének életét és hivatását ünnepi műsor keretében ismerték meg a tanulók. Az alsó tagozatosok közösségépítő osztálykirándulásokon vettek részt. A felső tagozatos és gimnazista diákok – csatlakozva „A magyar diáksport napja” programhoz – aktív sportolással töltötték a délelőttöt.

Szeptember 27-én reggel Radó Tamás, a kapuvári Szent Anna-templom plébánosa mutatott be szentmisét az 1–4. évfolyamosoknak; Hencz Márton, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola ötödéves papnövendéke Páli Szent Vincéről tanított a diákoknak; az iskolába visszatérve pedig a rajzverseny eredményhirdetése következett. Ezután az osztályok játékos vetélkedőkön vettek részt.

Szintén ezen a napon rendezték meg a Nagyító Komplex Természettudományos Verseny országos fordulóját, melyen több egyházmegye katolikus iskolájának csapata vett részt. A megmérettetés tavaszi online fordulója után Miskolcról, Budapestről, Komáromból, Szanyból, Csornáról érkeztek a legjobban teljesítő csapatok.

Biró Péter intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, az ünnepi szentmisét Radó Tamás plébános celebrálta. Hencz Márton beszédében kiemelte, hogy példaképünknek azt az embert tarthatjuk, aki értéket mutat fel a számunkra, akinek szavai és tettei összhangban vannak; egyszóval: hiteles ember. Páli Szent Vince ilyen ember volt – az önzetlen segítségnyújtásban, alázatban, felebaráti szeretetben lehet példaképünk. A szentmise után Páli Szent Vince életéről és hivatásáról láthattak irodalmi összeállítást a versenyzők és kísérőik.

A továbbiakban Tóth Tihamérné munkaközösség-vezető ismertette a verseny részletes menetét. A csapatok négy helyszínen mérték össze tudásukat, a feladatok a természettudomány valamennyi területét felölelték. A versenyzők bizonyították kreativitásukat, rátermettségüket: fizikai kísérleteket végeztek, a város Fő terén becslést, mérést hajtottak végre, illetve a Kahoot alkalmazás segítségével oldottak meg feladatokat. Délután akrobatikus táncbemutatót tekintettek meg a diákok, majd ismét visszatértek a templomba, az eredményhirdetésre. A jó hangulatú, izgalmas verseny végén Biró Péter igazgató és Radó Tamás püspöki biztos gratulált a nyerteseknek, köszönő és a versenyzőket visszaváró szavaik zárták a Nagyító verseny országos fordulóját.

Szeptember 28-án a kapuvári katolikus iskolaközpont tanulói ünnepi szentmisén vettek részt. A tanítási nap a Nyelvek Európai Napja programsorozattal folytatódott. A diákok kreatív műhely, országismereti feladatok és nyelvi játékok mellett nyelvvizsga-feladatsorokkal tehették próbára nyelvtudásukat angolból és németből.

Forrás és fotó: Páli Szent Vince Iskolaközpont / Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria