Pápai üzenet a „lélekszobrász” Néri Szent Fülöp születésének 500. évfordulójára

Megszentelt élet – 2015. május 26., kedd | 21:00

Jubileumi évet hirdettek Néri Szent Fülöp születésének 500. évfordulója alkalmából, 2015. május 25-től 2016. május 26-ig. Ferenc pápa ez alkalomból üzenetet küldött a Néri Szent Fülöp Oratóriumai Szövetség általános helytartójának, Mario Alberto Avilésnek – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Néri Szent Fülöp ragyogó példája az egyház állandó küldetésének a világban. A felebaráthoz való hozzáállása, az Úr szeretetéről és irgalmáról való tanúskodás követendő modellé teszi őt püspökök, papok, szerzetesek és világi hívek számára egyaránt – fogalmaz a pápa.

Szent Fülöp követőihez, az oratoriánusokhoz fordulva a Szentatya azt kérte, ne elégedjenek meg középszerű élettel: legyenek az imádság emberei, és tanúságtételükkel vonzzák Krisztushoz az embereket.

Manapság, főként a fiatalok világában – akik oly kedvesek voltak Szent Fülöpnek – nagy szükség van olyan személyekre, akik imádkoznak, és képesek megtanítani az imádkozást másoknak is. A Krisztussal való találkozás, az Eucharisztia ünneplésének öröme hassa át az oratoriánus közösségeket és apostolkodásukat egyaránt – buzdít üzenetében Ferenc pápa.

* * *

A Szent Fülöp által alapított világi papok kongregációja, az oratoriánusok (Congregatio Oratorii) római főtemplomában, a Chiesa Nuovában számos esemény várja az érdeklődőket a jubileumi évben, többek között lehetőség nyílik idegenvezetővel meglátogatni a templomot, illetve Szent Fülöp szobáit (előzetes bejelentkezés e-mailben: oratoriopiccolo@gmail.com).

* * *

Néri Szent Fülöp 1515. július 21-én született Firenzében, majd hatvan éven át az örök városban szolgált, így kiérdemelte a Róma apostola címet. Lényét mélyen áthatotta személyes kapcsolata Jézus Krisztussal, ez hajtotta őt arra, hogy a rá bízott lelkeket Jézushoz vezesse. Ez a szoros kötelék az Úr Jézussal az oratóriumból, az imádság helyéből gyökerezett, amelyet élénk és örömteli lelki élettel töltött meg.

Az oratóriumot az imádság, Isten szavának hallgatása és az arról való beszélgetés, a szentségek vételére való méltó felkészülés, a szentek életének megismertetése, valamint a szegények iránti szeretetszolgálat jellemezte.

Szent Fülöp apostolkodásának köszönhető többek között, hogy a lelkek üdvéért tett erőfeszítés újra az egyház egyik fő tevékenységévé vált. Újra ráébredtek arra, hogy a pásztoroknak a néppel kell lenniük, hogy vezessék és támogassák az embereket a hitben. Fülöp sokaknak adott lelki iránymutatást, hirdette az evangéliumot és kiszolgáltatta a szentségeket, melyek közül a gyóntatás igen kedves volt szívének. Szeretettel és odaadással formálta, faragta a lelkeket, akár a szobrász vésőjével a márványt, és ebben segítette őt személyes vonzereje, emberséges, derűs, szelíd és könnyed természete.

Képzési módszerében több dolgot egyesített: a bensőséges és magányos imádságot a közösségi imával, az aszketikus bűnbánatot az örömmel és a játékos derűvel, Isten igéjének szenvedélyes hirdetését a meghatottság elnémulásával. Igazi lelki atyaként cselekedett mindig: bízott az emberekben, kerülte a komor stílust, ünnepi és örömteli lélekkel állt hozzá mindenhez. Meg volt győződve arról, hogy a kegyelem nem nyomja el a természetet, hanem gyógyítja, megerősíti és tökéletesíti azt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria