Püspöki áldásban részesültek a székesegyház rekonstrukciójának munkatársai Székesfehérváron

Hazai – 2019. szeptember 16., hétfő | 13:33

Spányi Antal megyéspüspök szeptember 12-én megáldotta a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső rekonstrukcióján dolgozó szakembereket.

A magyar kormány támogatásával megvalósuló projekt előkészítése a teljes körű restaurátori kutatással 2016-ban kezdődött. 2018-ban feltárták és renoválták a két oldalkápolnát. 2019-ben régészeti feltárás tisztázta a templom középkori történetét. Közben elkészültek az építészeti kiviteli tervek, és a Székesfehérvári Egyházmegye elindította a kivitelezésre vonatkozó beszerzési eljárásokat a – tervek szerint – 2022-ig tartó teljes körű belső rekonstrukcióhoz. 2019. szeptember elejéig a tervezett munkák elvégzéséhez szükséges összes vállalkozási szerződést aláírták.

Szeptember 12-én, csütörtökön a rekonstrukció előkészítését végző projektmenedzsment tagjai részesültek főpásztori áldásban: jogászok, gazdasági és műszaki szakemberek, az egyházmegyei főépítész, az építész tervező, a rekonstrukciós munkálatok koordinátora, a műszaki ellenőr, az építőipari kivitelezést végzők, valamint a műtárgyak helyreállításáért felelős restaurátorművészek és az ő munkájukat felügyelő zsűri tagjai.

Az ünnepi eseményen közreműködtek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bechtold Panna és Gersztheimer Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria