Püspöki szentmisével ünnepelték Kőszegen a Kálvária-templom megújulását

Hazai – 2023. november 29., szerda | 13:35

Székely János szombathelyi megyéspüspök november 24-én, pénteken szentmise keretében áldotta meg Kőszegen a felújított Kálvária-templomot. Az ünnep keresztútjárással kezdődött, amelyet szintén a főpásztor vezetett.

Szentbeszédében a főpásztor Krisztus keresztjének titkáról beszélt. Mint mondta, Krisztus keresztje arra tanít bennünket, hogyan hordozzuk el a magunk életének keresztjeit. Vannak emberek, akik sok nehézséget hittel, bizalommal hordoznak, és vannak olyanok is, akik sokkal kisebb terhek alatt is összeomlanak.

A püspök szerint kétfajta ember van: vannak, akik tudják, hogy Istentől kapták az életet és hozzá a szeretetet – ők minden napban az új lehetőséget látják és bőségesen megajándékozottnak érzik magukat; velük szemben mások megfosztottnak érzik magukat, vagy azt érzik, hogy az élet nem adja meg nekik, ami jár – ők panaszkodnak, maguk körül forognak, másokat vádolnak.

A kereszt alatt állók is tanítanak minket. Mária tudja, hogy a kereszten is Isten cselekszik. Így ő nem  is ment a sírhoz, mert tudta, hogy a fia él.

Nem kell feltétlenül megérteni a kapott keresztet és a miérteket. Isten nevel és alakít, sokat akar az életünkből kihozni. Nagylelkűvé, önzetlenné akar nevelni minket. A sokszor zárt szívünket meg akarja nyitni.

Székely János predikációját ITT visszahallgathatják.

A szentmise végén Sarkadi Márton műemlékes szakmai koordinátor ismertette a templom történetét, valamint köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a felújításban.

Előadása után Ágh Péter, az  Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára idézte fel, hogyan indultak a kőszegi felújítások.

Végül Kirner Zoltán SDB plébános egy visszaemlékezést olvasott fel, amit egy kőszegi hívőtől kapott, aki részt vett a Kálvária-templom 1947-es tűzvész utáni újjáépítésében.

Ezt a visszaemlékezést IDE kattintva hallgathatják vissza.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria