Randzsit bíboros: A Srí Lankán húsvétkor megölt keresztények számunkra szentek

Kitekintő – 2019. május 21., kedd | 16:23

A Srí Lanka-i keresztények imával emlékeznek az éppen egy hónapja, április 21-én, húsvétvasárnap történt szörnyű mészárlás áldozataira. Az országban újra kinyitottak a katolikus iskolák.

Összehangolt terv szerint több katolikus templomban dzsihadista merénylők bombát robbantottak, és ezzel az utóbbi évek egyik legsúlyosabb támadását hajtották végre, főként imádkozó, ártatlan keresztények ellen. Az áldozatok száma 253, bár a túlélők közül még többen máig válságos állapotban vannak.

Május 20-án, hétfőn Albert Malcom Randzsit bíboros, Colombo érseke az ország Szent Antal-kegyhelyén kijelentette, hogy terv szerint pontosan egy hónappal a merénylet után a katolikus iskolák ismét megnyitják kapuikat a diákok előtt, ahol természetesen nemcsak katolikus gyereket oktatnak, hanem buddhistákat és iszlám hitűeket is. Srí Lanka összes katolikus templomában egész napos imára, szentmisékre várják a híveket, hogy a megbocsátás szellemében emlékezzenek a húsvétvasárnapi „nagypéntekre”.

Malcom Randzsit bíboros a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva többek között kijelentette: „Egy hónapja a híveink közül nagyon sokan részt vettek a nagyszombati vigília szertartásán, majd másnap délelőtt természetesen elmentek a délelőtti húsvétvasárnapi szentmisére is. Közülük sokan nem térhettek haza családjuk körébe, mert ártatlan áldozatai lettek a véres erőszaknak. Számunkra azonban ők vértanú szentek. Másfelől pedig a merénylők ördögi eszközeivé váltak a gonosznak. Miután az úgynevezett Iszlám Államot Irakban és Szíriában felszámolták, túlélő tagjaik megérkeztek a mi országainkba. Azért jöttek ide hozzánk, hogy öngyilkos merényletekkel oltsák is ártatlan emberek életét – fogalmazott határozottan a Srí Lanka-i bíboros érsek. – Az ördög eszközei ők, az ő kezében vannak. A rengeteg ártatlan élet elpusztítása többek között annak is eredménye, hogy alábecsülik ezt a pusztító erőt. A Srí Lanka-i kormány törekszik a biztonság megteremtésére és hogy segítsen a lakosságnak a jelenlegi drámai helyzetben. Nagyon vigasztalóak voltak számunkra a Szentatya szavai, mélyen megérintettek bennünket, és nagyon hálásak vagyunk érte.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria