Rasszista az abortuszpárti Planned Parenthood?

Kitekintő – 2011. november 2., szerda | 16:30

Rasszista gyökerei vannak az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért kampányoló, sötét bőrű Herman Cain szerint a közismert abortuszpárti szervezetnek, a Planned Parenthoodnak.

Caint a CBS televízióban kérdezték egy január végi abortuszellenes kijelentéséről. Válaszában elismételte akkori véleményét. 

Margaret Sanger 1921-ben alapította az American Birth Control League-t (Amerikai Születésszabályozási Liga), a Planned Parenthood elődjét, Sanger, aki nővér és születésszabáyozási aktivista volt, rajongott az eugenikáért, és a fehér faj felsőbbrendűségét hirdette – jegyezte meg Cain. Szerinte a PP elsődleges célja nem a terhes nők megsegítése volt abban, hogy miként tervezzék meg várandóságukat, hanem az, hogy a fekete anyák gyermekeit megölhessék. Ez pedig „tervezett népirtás”. A PP úgy akarja szerinte megakadályozni a fekete szegények számának növekedését, hogy segít megölni a feketék gyermekeit, mielőtt még azok a világra jönnének.

(Sanger eugenikával való kapcsolata régi vitatéma az amerikai pro-life- (abortuszellenes) és pro-choice- (abortuszpárti) pártiak között, és szokták hangsúlyozni, hogy ő maga az egyéni választás mellett érvelt, és elvetette a faji alapú abortuszt. 

Veronica Byrd, az African American media for the Planned Parenthood Action Fund igazgatója ugyanakkor tagadja, hogy rasszista motivációk állnának a PP tevékenysége mögött. Szerinte egyszerűen elfogadhatatlan, hogy az abortuszpártiak a rasszizmus ideológiai eszközével lépnek fel ellenük. Ráadásul csupán a PP intézményeinek csak a 10 százaléka található olyan területen, ahol többségében feketék laknak. 

A Guttmacher Institute viszont rámutatott, hogy a feketék ötször gyakrabban mennek abortuszra, mint fehér embertársaik. Cain 2006-ban egymillió dollárral támogatott egy feketéknek szóló abortuszellenes kampányt – írja a CNA. 

A PP Amerikában a legnagyobb abortuszpárti szervezet, 2009-ben klinikáin 332 ezer abortuszt végeztek. Ez 164 154 000 dollárt hozott a szervezet konyhájára, ami éves bevételének 15 százaléka volt. 

Magyar Kurír

(szg)