Régi hagyományt élesztettek újjá: keresztutat jártak a Gellért-hegyen

Hazai – 2019. április 17., szerda | 10:55

A Szentimrevárosi Egyesület kezdeményezésére április 13-án keresztutat jártak a Gellért-hegy oldalában, felelevenítve az évszázados szokást – tájékoztatta a szerkesztőséget Török Tamás.

A Gellért-hegyen már háromszáz évvel ezelőtt volt kálvária, amit akkoriban a budai jezsuiták kezdeményezésére építettek. Többszöri átépítést követően a II. világháború bombázásai és az ’50-es évek politikai döntései az utolsó nyomokat is eltüntették. Egy 1936-os felvételen még jól látszik a hegy északkeleti lejtőjén álló kápolna.

A Szentimrevárosi Egyesület kezdeményezésére április 13-án keresztutat jártak a Gellért-hegy oldalában, felelevenítve az évszázados szokást. Az összegyűlt hívek a Sziklatemplomtól indulva haladtak a hegy legmagasabb pontjáig. Az 50-60 méterenként elhelyezett ideiglenes stációknál Szkaliczki Örs ciszterci szerzetes vezetésével pálos és lazarista szerzetesek olvasták fel az elmélkedéseket. Az eseményen 155-en vettek részt.

A Szentimrevárosi Egyesület a közelmúltban kezdeményezte, hogy épüljön kálvária a Gellért-hegyen azon az útvonalon, amit most is végigjártak. Célul tűzték ki, hogy a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszusra elkészüljön. A megvalósítás sikeréért kérik a hívek imáit is.

Fotó: Szentimrevárosi Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria