Restaurálták Don Bosco ruháit

Megszentelt élet – 2021. február 24., szerda | 18:17

A Museo Casa Don Bosco, a valdoccói Don Bosco-ház múzeuma megnyitója alkalmából a San Giulio-szigeten élő bencés szerzetesnővérek textilrestaurátor-műhelyében felújítottak néhány ruhadarabot és kiegészítőt, melyeket Don Bosco viselt.

Don Bosco ünnepe és San Giulio (Novarai Szent Julius) január 31-i ünnepe „gyönyörű egybeesése (...) kedvessé teszi számunkra Bosco Szent János alakját” – indokolták a szent ruháinak restaurálását az észak-olaszországi Orta-tavi San Giulio-szigeten alapított Mater Ecclesiae apátság szerzetesnővérei.

Don Bosco annyi mindent tett a fiatalokért, és oly keveset gondolt magára – ám annak ellenére, hogy nagy szegénységben élt, nem mulasztotta el méltón viselni a reverendát. Maga készített ruhákat magának és a gyerekeknek, több éjszakát szabással és varrással töltve.

Az olasz bencés szerzetesnővérek textilrestaurátor-műhelyében Don Bosco e ruhái közül újítottak fel néhányat:

egy reverendát (32 gombbal az elején és 3-3 gombbal az ujjakon; a belsejében hímzett monogrammal); egy gyapjúszövetből készült nehéz kabátot (melynek jó hasznát vette Don Bosco a piemonti télben; a vállakat borító köpennyel ellátva; a kabát belsejében hímzett monogrammal); egy birétumot (az akkori papok, klerikusok jellegzetes fejfedője; a belsejébe Don Bosco nevének kezdőbetűit is belehímezték); két saturnót (papi kalap, amelyet a papok hosszú utakra használnak; az egyik nyitott, a másik hajtogatott karimájú); egy kötött sálat (mely valószínűleg Don Bosco édesanyjáé, Margit mamáé volt), valamint egy pár gyapjúkesztyűt (melyet Bosco Szent János vélhetőleg sokat használt – a számos javítás tanúsága szerint).

A restaurálást végző bencés szerzetesnővérek nagy szakértelemmel és odafigyeléssel gondozták Don Bosco (és édesanyja) e ruhadarabjait, kiegészítőit: finom eszközökkel először fertőtlenítették a ruhákat, megszabadítva a molylepkéktől őket, majd mikroszkóp alatt tanulmányozták a szövetek, textíliák minden centiméterét, hogy meggyőződjenek arról, teljesen kiirtották-e a petéket. Ezt követően alaposan megtisztították a szöveteket, végül befoltozták a molyok rágta lyukakat, és megjavították a ruhadarabok széleit.

A Mater Ecclesiae kolostor honlapján található olasz nyelvű videón megtekinthetjük a szent ruháit és a restaurálás folyamatát.

San Giulio (Novarai Szent Julius) missziós pap volt Észak-Olaszországban. Julius és fivére, Julian görögök lehettek, akik Rómába érkeztek, mielőtt letelepedtek az Orta-tónál. Legendájuk szerint szüleik keresztény hitre nevelték őket; I. Theodosius parancsára sok pogány oltárt semmisítettek meg, és száz keresztény templomot építettek.

San Giulio Kr. u. 401-ben halt meg. Kultuszának középpontja az Orta-tavon álló, róla elnevezett San Giulio-sziget, ahol feltételezett ereklyéit őrzik.

Forrás: ANS – Orta San Giulio/Szaléziak.hu

Fo: Agenzia Info Salesiana/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria