Robbantás történt két egyiptomi kopt templomnál a virágvasárnapi liturgia alatt

Kitekintő – 2017. április 9., vasárnap | 15:10

Április 9-én, virágvasárnap két egyiptomi kopt templomnál is merénylet történt: először a Tanta városban található Szent György-templomban, majd Alexandriában, a Szent Márk kopt ortodox székesegyháznál.

Legfrissebb értesülések szerint a két merényletben legalább negyvenöten meghaltak, százan pedig megsebesültek. A hatóságok ezek után átvizsgálták az ország keresztény templomait és több bombát is hatástalanítottak.

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az alexandriai Szent Márk-székesegyháznál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka mutatott be virágvasárnapi liturgiát. Az egyházfő jól van, még a robbantás előtt távozott a katedrálisból.

A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

Néhány órával korábban, nem sokkal tíz óra előtt a tantai Szent György-templomban történt robbantás, itt legalább 26 ember halt meg és hetvenegyen megsebesültek. A robbantás idején mintegy kétezren tartózkodtak a templomban.

Az MTVA kairói tudósítója szerint Alexandriától Asszuánig, Egyiptom számos pontján merényletet kísérletek meg. Az egyiptomi kormány a veszteségek ellenére uralja a helyzetet. Sokkal nagyobb tragédia is lehetett volna Egyiptomban, ha nem sikerül a többi tervezett a merényletet meghiúsítani – tette hozzá.

A hatástalanított pokolgépek többnyire keresztény célpontok közelében voltak. A virágvasárnapi mise időpontját a szélsőségesek is jól ismerték, és támadásukkal nemcsak a keresztény közösséget célozták, hanem azokat az embereket is, akik a keresztények melletti gesztusból részt vesznek ezeken a rendezvényeken.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió és az egyiptomi állami televízió értesülései szerint a robbantással kapcsolatban két embert őrizetbe vettek.

Az egyiptomi kormány terrorcselekménynek minősítette a tantai robbantást. „A terrorizmus ismét lecsapott Egyiptomra, ezúttal virágvasárnap” – közölte a külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Szaid vasárnap Twitter-üzenetében.

„Mély részvétemet fejezem ki testvéremnek, II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkának, a kopt egyháznak és az egész drága egyiptomi népnek” – jelentette ki Ferenc pápa a merénylet áldozataiért mondott imájában. A robbantást akkor követték el, amikor a Szent Péter téren a virágvasárnapi szertartások folytak.

Ahmad et-Tajjeb, az al-Azhar mecset és egyetem főimámja „ártatlanok élete ellen elkövetett aljas terrorista robbantásnak” nevezte a merényletet.

Közleményben ítélte el a merényletet Francois Hollande francia elnök, aki aláhúzta: Franciaország „az egyiptomi hatóságokkal vállvetve mozgósítja minden erejét a terrorizmus elleni harchoz”.

A Kreml által kiadott közlemény szerint cinikusnak nevezte és elítélte a tantai merényletet Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie a terrorizmus legyőzése érdekében.

A palesztin elnök részvétéről biztosította az egyiptomi kopt egyházat, és a palesztin nép szolidaritását tolmácsolta az ország vezetői felé.

Részvétéről biztosította az egyiptomi merényletek áldozatainak hozzátartozóit Alexander van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz külügyminiszter, Sigmar Gabriel német külügy- és Thomas de Maiziere belügyminiszter, valamint a spanyol külügyminisztérium is.

Részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök is Abdel-Fatah esz-Szíszinek és II. Tavadrosznak, hozzátéve, Magyarország szükség esetén kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták merényleteinek célpontjai.

Decemberben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szervezete robbantott a kairói kopt katedrálisban, aminek következtében mintegy 30-an haltak meg.

* * *

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta az egyiptomi templomoknál most elkövetett támadásokat. Az Amaq nevű ISIS-hírügynökség azt írta a Twitteren, egy hozzájuk tartozó csoport katonái támadtak. „Az Iszlám Államhoz tartozó csoport követte el a két templomi támadást Tanta és Andxandria városaiban” – áll az üzenetben.

Forrás: MTI;  BBC; Hirado.hu

Fotó: Twitter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria