Roberto Bernabei professzor Ferenc pápa új magánorvosa

Ferenc pápa – 2021. február 25., csütörtök | 19:34

A római Szent Szív Katolikus Egyetem professzora lép Fabrizio Soccorsi helyébe, aki 2015 óta kezelte a pápát, és januárban hunyt el.

Roberto Bernabei professzort Ferenc pápa nevezte ki személyi orvosává, miután Fabrizio Soccorsi professzor január 9-én elhunyt. A 78 éves orvost onkológiai betegsége miatt szállították a római Gemelli kórházba; halálát a Covid–19-vírus szövődményei okozták.

A toszkán származású Roberto Bernabei Firenzében született 1952. január 24-én. 1976-ban szerzett orvosi és sebészeti diplomát a Szent Szív Katolikus Egyetemen, ahol belgyógyászatra és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre szakosodott. A belgyógyászat és a geriátria (idősgyógyászat) professzora. A római Szent Szív Katolikus Egyetem geriátriai szakirányú iskolájának igazgatója, továbbá a római Agostino Gemelli Egyetemi Klinika Alapítványának öregedési, neurológiai, ortopédiai, valamint fej- és nyaktudományi osztályának igazgatója.

Korábban az Olasz Gerontológiai Társaság elnöke, valamint az Európai Öregedéssel foglalkozó Orvostudományi Akadémia tagja volt. Számos tudományos munkát és közleményt publikált.

 *

Ferenc pápa korábbi magánorvosa, Fabrizio Soccorsi 1942. február 2-án született Rómában. 1968-ban szerzett orvosi és sebészeti diplomát a La Sapienza Egyetemen. A hepatológiai osztály vezetője és a májbetegségekkel, az emésztőrendszerrel és a táplálkozástudománnyal foglalkozó osztály igazgatója, valamint a római San Camillo Forlanini kórház bel- és szakorvosi osztályának igazgatója volt. Immunológiát tanított Róma és a Lazio régió kórházainak orvosi képzésein; a római San Camillo kórházban továbbképzéseket tartott a májbetegségekről. Emellett a római La Sapienza Egyetem orvosi és sebészeti karán, a klinikai orvoslás és gyógyszerészet tanszékén tanított. Több mint száz tudományos publikációja jelent meg.

Vatikán Városállam Kormányzósága Egészségügyi és Higiéniai Igazgatóságának tanácsadója, valamint a Szentek Ügyeinek Kongregációja orvosi szakértője volt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria